Szívesen válaszol az alábbi témákban:

  • általános forgalmi adó
  • nemzetközi áfa
  • adóigazgatási eljárás

Ezt a cikket frissítettük a legújabb információkkal!

Egyéni vállalkozó áfa-fizetési kötelezettsége

2022. 05. 20.

A Menedzser Praxis Tudás és Válaszközpont tanácsadóihoz és szakértőihez érkező kérdések jelentős része kapcsolódott az átalányadózás témaköréhez. Ezekből válogattunk:

Kérdés: 

Egy egyéni vállalkozó az áfa-fizetési kötelezettségét az általános szabályok szerint állapítja meg, pénzforgalmi elszámolást nem választott. Helyesen jár-e el, ha fizetendő és a visszaigényelhető áfát a számlán feltüntetett teljesítési időpontban állítja be az áfa bevallásban? Vagy csak a pénzügyileg teljesített időpontban? Áfa kiutalásnál feltétel-e, hogy a számla pénzügyileg teljesítve legyen? Ugyanez vonatkozik-e az átalányadózó áfás Öcsg-re?

Válasz: 

Az Áfa tv. 61. §-ában foglalt szabályt (feltéve, hogy erre lehetőség lenne) nem kötelező alkalmazni, ezért nem jogsértő a fizetendő áfa elszámolása a teljesítés időpontja szerinti áfa bevallásban.
Általános szabály szerint az adólevonási jog a teljesítés időpontjában nyílik meg, ezért az áfa levonásához nem szükséges a pénzügyi rendezés.
A negatív előjelű tárgyidőszakban elszámolandó adó (fizetendő áfa mínusz levonható áfa, valamint mínusz előző időszakról beszámítható csökkentő tétel) visszaigényelhetőségéről az Áfa tv. 186. §-a rendelkezik.
Az Áfa tv. 186. §-a nem tartalmaz olyan szabályt, amely olyan feltételt írna elő, amely szerint csak pénzügyileg rendezett beszerzés áfája igényelhető vissza.
Az előző szabályok vonatkoznak átalányadózó áfás Öcsg-re is, ha nem választ pénzforgalmi elszámolást.

Bonácz Zsolt (2022-05-20)

Az eÁFA rendszer bevezetése hatalmas lépés az adózási folyamatok digitalizációja felé. Ruszin Zsolt, az MKOE alelnöke szerint a program első tesztjei alapján bár néhány hiányosságot észleltek, de az általános tapasztalatok pozitívak. Az adózók most háromféle módon nyújthatják be a bevallásukat, és az eÁFA rendszer könnyen kezelhetővé teszi az adókötelezettségeket. Próbálja ki az elektronikus áfarendszert és tapasztalja meg az adóbevallás könnyedségét! Kattintson az Adó és Tb Különszámra, hogy felfedezze, hogyan választhat a három különböző mód közül, és élvezze az adózás egyszerűségét!

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!