Ez a tartalom 922 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Élelmiszerlánc-felügyeleti díj: kiskereskedőknek is?

2020. 09. 15.

Gyakran felmerülő kérdés, hogy kell-e élelmiszerlánc-felügyeleti díjat fizetni azoknak az élelmiszerbolti kiskereskedőknek is, akik csak és kizárólag más adóalany által forgalomba hozott élelmiszerekkel kereskednek. A fő kérdés az lehet, hogy vajon az élelmiszerlánc valamennyi, a gyártó és a végső felhasználó közötti „köztes” tagjára vonatkozóan fennáll-e az élelmiszerlánc-felügyeleti díj bevallás készítési és fizetési kötelezettség. A választ szerencsére gyorsan megkaphatjuk.

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/B. § (2) bekezdése szerint élelmiszerlánc-felügyeleti díjat kötelesek fizetni azok a természetes személyek, jogi személyek, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek is, akik nyilvántartott vagy engedélyezett élelmiszer-vállalkozásnak minősülnek.

A törvény mellékletének 16. pontja szerint az élelmiszer-vállalkozás fogalmát a 178/2002/EK rendelet 3. cikkének 2. pontja szerint kell értelmezni.

A rendelet szerint az élelmiszer-vállalkozás olyan nyereségérdekelt vagy nonprofit köz- vagy magánvállalkozás, amely az élelmiszerek termelésének, feldolgozásának vagy forgalmazásának bármely szakaszával összefüggő tevékenységet folytat.

A rendelkezések együttes olvasatából egyértelműen megállapítható, hogy az élelmiszerlánc minden „köztes” (tehát a gyártó és a végső felhasználó közötti) tagjára vonatkozóan fennáll az élelmiszerlánc-felügyeleti díj bevallás készítési és fizetési kötelezettség.

(Lezárva: 2020. szeptember 15.)

 

Adópraxis (2020-09-15)