Ez a tartalom 1439 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Elindult a Nyári diákmunka 2020. program

2020. 07. 15.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a 2020. évben is meghirdette a Nyári diákmunka 2020. elnevezésű munkaerőpiaci programot, amely már diákkorban elő kívánja segíteni a fiatalok munkához jutását. A programban a munkáltatók bértámogatást igényelhetnek a 16 és 25 év közötti nappali tagozaton tanuló diákok foglalkoztatásához, azzal, hogy a bértámogatáson felül megtérítésre kerül a szociális hozzájárulási adó is.

A program hosszú távú célja, hogy a diákok a későbbiek folyamán a versenyszférában helyezkedjenek el, és ehhez hozzájárul a program keretében történő munkatapasztalat-szerzés. Emellett a program jövedelemszerzést is biztosít a diákok számára, továbbá lehetőséget kínál a diákok kötelező szakmai gyakorlatának a teljesítésére is.

A program célcsoportjába azok a fiatalok tartoznak, akik
–    16 és 25 év közötti nappali tagozaton tanuló diákok,
–    közvetítést kérőként kérték nyilvántartásba vételüket, és
–    foglalkoztatásra irányuló, vagy vállalkozási jogviszonnyal nem rendelkeznek.

A program 2020. július 1. napjától 2020. augusztus 31. napjáig tart. A program keretében kötelezettséget vállalni a 2020. július 1. és 2020. augusztus 31. közötti időtartamban kezdődő és befejeződő foglalkoztatásra vonatkozóan lehet.

A 2020. évi program két pillérre épül:

1.    Önkormányzati diákmunka

A programban a foglalkoztatást biztosító és így támogatható munkáltató a területi, települési önkormányzat és önkormányzati alaptevékenységet végző intézménye, továbbá egyházi jogi személy lehet.

A program keretében a munkaadók számára a célcsoportba tartozó személyek munkaviszonyban történő foglalkoztatása esetén a munkabér és a ténylegesen megfizetésre kerülő szociális hozzájárulási adó együttes összegének 100%-a kerül megtérítésre.

A program keretében legfeljebb 2 hónap időtartamra, maximum napi 6 órás foglalkoztatás támogatható. A támogatás megállapítása során havi munkabérként a szakképzettséget igénylő munkakör esetében 157.950 Ft/fő/hó, szakképzettséget nem igénylő munkakör esetében pedig 120.750 Ft/fő/hó összeg vehető figyelembe, amely összegen felül kerül megtérítésre a szociális hozzájárulási adó. A napi 6 óránál rövidebb munkaidőben történő foglalkoztatás esetén a támogatási összeg arányosan csökken.

2. Diákmunka a mezőgazdaság, a turizmus és a vendéglátás területén

A mezőgazdaság, valamint a turizmus és vendéglátás területén is lehetőség nyílik a program keretében diákok idényjellegű foglalkoztatására.

A program keretében a munkaadók számára a célcsoportba tartozó személyek munkaviszonyban történő alkalmazása esetén legfeljebb napi 8 órás foglalkoztatás támogatható. A munkabér és a kapcsolódó szociális hozzájárulási adó együttes összegének 75%-a kerül megtérítésre legfeljebb 2 hónap időtartamra. A fennmaradó bérköltséget és járulékait a foglalkoztatónak kell viselnie.

Jelen megoldással ugyanúgy 6 órát támogat a program 100%-ban, mint az önkormányzatok esetében. A mezőgazdasági, turisztikai és vendéglátási területen történő munkavégzés legfeljebb 8 órában került meghatározásra, ezzel ösztönző hatást kíván elérni, továbbá azt, hogy a vállalkozások is vállaljanak részt a költségek viselésében.

Ennek megfelelően a támogatás megállapítása során havi munkabérként a szakképzettséget igénylő munkakör esetében 157.950 Ft/fő/hó, szakképzettséget nem igénylő munkakör esetében pedig 120.750 Ft/fő/hó összeg vehető figyelembe, amely összegen felül kerül megtérítésre a szociális hozzájárulási adó – előbb említettek szerinti – arányos része. A napi 8 óránál rövidebb munkaidőben történő foglalkoztatás esetén a támogatási összeg arányosan csökken.

A programot az Innovációs és Technológiai Minisztérium koordinálása mellett az állami foglalkoztatási szervként eljáró fővárosi és megyei kormányhivatalok, valamint az állami foglalkoztatási szervként eljáró járási (fővárosi kerületi) hivatalok valósítják meg.

A programmal kapcsolatos bővebb tájékoztatás a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat honlapján érhető el:
https://nfsz.munka.hu/cikk/1022/Indul_a_Nyari_diakmunka_program

(Adópraxis Szerkesztőség)

Lezárva: 2020. július 14.

 

Adópraxis (2020-07-15)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!