Szívesen válaszol az alábbi témákban:

  • nemzetközi adóügyek
  • EKÁER és termékdíj
  • könyvelés a gyakorlatban

Ez a tartalom 711 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Építőipari megrendelői szolgáltatás számviteli elszámolása

2022. 05. 09.

Építőipari fővállalkozó megrendelője megrendelői szolgáltatásról (a fővállalkozó által számlázott összeg 5%-a) számlát állít ki a fővállalkozó részére. Hogyan helyes a megrendelői szolgáltatás számviteli elszámolása? Alvállalkozóként vagy igénybe vett egyéb szolgáltatásként kell könyvelni?

A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 3. § (4) bekezdésének 1. pontja szerint közvetített szolgáltatásnak minősül „Közvetített szolgáltatásnál a gazdálkodó vevője és nyújtója is a szolgáltatásnak.”… „A gazdálkodó a vásárolt szolgáltatást részben vagy egészben közvetíti úgy, hogy a megrendelővel kötött szerződésből a közvetítés lehetősége, a számlából a közvetítés ténye, vagyis az, hogy a gazdálkodó nemcsak a saját, hanem az általa vásárolt szolgáltatást is értékesíti változatlan formában, de nem feltétlenül változatlan áron, egyértelműen megállapítható.”
A közvetített szolgáltatás helyes elszámolásakor a szolgáltatás nyújtásáról szóló számlát a 27-esben (271) vesszük nyilvántartásba és értékesítéskor kerül továbbszámlázásra, és ekkor kerül be a költségek közé is (915 és 815). Természetesen az adózó felel a feltételek meglétéért, ezek szerződésben való szerepeltetéséért.

Az alvállalkozói teljesítmények fogalmát külön a számviteli törvény nem rögzíti, mégis fontos a helyes besorolása e törvény szerinti beszámoló összeállítása során. 

Meghatározását így más jogszabályok alapján kell meghatározni és eldönteni, hogy a számviteli törvény szerint hova sorolandó az értéke.

Ezek alapján most tehát a Polgári törvénykönyv (továbbiakban Ptk.) szerinti alvállalkozói teljesítések fogalma kerül előtérbe. A Ptk. szerint a vállalkozó az őt terhelő kötelezettségek megfelelő teljesítése érdekében gyakran vesz igénybe közreműködőt, ami azt jelenti, hogy az alvállalkozóval végezteti el a munka valamely elemét. „A vállalkozó alvállalkozó igénybevételére akkor jogosult, ha ezt a munka gazdaságos és szakszerű elvégzése indokolja.”
Az alvállalkozó által végzett munkát tehát a vállalkozó a saját teljesítményéhez veszi igénybe, amely beépül egy olyan komplexebb szolgáltatásba, amelyet a cég maga állít elő, annak részévé válik, azaz megváltoznak az alapvető tulajdonságai.
Az az összeg például, amelyet az építési vállalkozó az egyes részmunkálatok elvégzéséért más (al)vállalkozónak fizet ki – tegyük fel – villanyszerelésért, ebben az esetben a vállalkozó a megrendelő felé nem a villanyszerelési szolgáltatást közvetíti, hanem egy komplett kivitelezési szolgáltatást. Azaz beépül egy másik (fő)szolgáltatásba, és megváltoznak az alapvető jellemzői. Ez közvetített szolgáltatásként számolandó el.

Kovács-Kneitner Lea (2022-05-09)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!