Ez a tartalom 964 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Építőipari rezsióradíj és a KATA értékhatár

2021. 02. 04.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara írásban tett megkeresést a Pénzügyminisztérium felé abban a kérdésben, hogy beleszámítandó-e a 3 millió Ft-os határba az építőiparban az olyan bevétel, amelyet jogszabályban meghatározott díjszabás alapján juttat a kifizető.

A Kamara kérdésére a Pénzügyminisztérium az alábbi választ adta:

„A kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény (a továbbiakban: Katv.) 8. § (6c) bekezdés c) pontjának értelmezésével összefüggésben az alábbiakról tájékoztatjuk.

Levelében arra vonatkozóan kéri az álláspontot, hogy a minimális építőipari rezsióradíj 2020. évi mértékéről szóló 17/2020. (VI. 12.) ITM rendeletben meghatározott összeg megfelel-e a Katv. 8. § (6c) bekezdés c) pontjában foglalt mentességi szabálynak.

A Katv. hivatkozott rendelkezése értelmében az ugyanazon kifizető által juttatott 3 millió forintot meghaladó bevételrészt terhelő 40 százalékos mértékű adó alapjának meghatározása során nem kell számításba venni azt az összeget, amelyet a kifizető jogszabályban meghatározott díjszabás alapján juttat az arra jogosult kisadózó vállalkozásnak.

Tekintettel arra, hogy a hivatkozott ITM rendelet nem a fizethető díjak konkrét összegét, hanem csak minimális értékhatárt határoz meg, a Katv. 8. § (6c) bekezdésének c) pontjában foglalt kivétel-szabály építőipari tevékenységre vonatkozóan nem alkalmazható.”

(www.veszpremikamara.hu)

 (Lezárva: 2021. január 14.)

Adópraxis (2021-02-04)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!