Szívesen válaszol az alábbi témákban:

  • kisadók, átalányadó
  • számvitel
  • társasági adó

Ez a tartalom 52 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Extraprofitadó csökkentése állampapírokkal

2024. 08. 31.

Egy nyáron hatályba lépett kormányrendelet-módosítás lehetőséget biztosít a pénzügyi vállalkozásnak, hogy a rendeletben meghatározott különadót (extraprofitadót) csökkentse az állampapír állomány növekményével a jogszabályban foglaltak szerint. Kihatnak-e a változások az adókedvezmény alapvető feltételeire?

A 2024. augusztus 1-jével hatályba lépett 183/2024. (VII. 8.) Korm. rendelet az extraprofit adókról szóló 197/2022. (VI. 4.) Korm. rendelet módosításáról (Magyar Közlöny 2024/74.) jelenti a szóban forgó kedvezmény „finomhangolását”, 2024. évre vonatkozóan, amely az állampapírok állományváltozásához kapcsolódó adókedvezmények meghatározásának módszertanát érinti.  

A módosítások tehát nem érintik az adókedvezmény alapvető feltételeit: továbbra is

  • kizárólag a 2027. január 1-jét követően lejáró Magyar Államkötvény elnevezésű, forintban denominált, aukció keretében forgalomba hozott állampapírok
  • 2024. január 1-je és 2024. november 30-a közötti napi átlagos állományának a 2023. január 1-je és 2023. április 30-a közötti napi átlagos állományához viszonyított növekménye után jár az adókedvezmény,
  • melynek mértéke ezen állampapírállomány-növekmény 10%-a és a fizetendő adó 50%-a közül a kisebb összeg.

Új elemként azonban bekerült a szabályba, hogy az adókedvezmény összegét az adózó legfeljebb a teljes állampapír-állománya növekedésének mértéke arányában veheti figyelembe, az adókedvezmény alapját képező növekményt a vonatkozó állampapírok névértékére vetítve kell meghatározni.

E módosítások alapvetően nem érintik a Korm. rendelet időbeli hatályát, az extraprofit adók a jelenleg hatályos szabályok szerint várhatóan 2025. január 1-jén hatályukat vesztik.

A jogszabály a szóban forgó papírok tulajdonban-tartására előírt konkrét dátumot nem említ. Ugyanakkor, a kedvezmény számításakor – értelemszerűen – azoknak az adózó tulajdonában kell lenniük. A kedvezmény számításakor 2024. november 30-ig bezárólag vizsgáljuk az állampapír-növekményt (a vonatkozó bevallást 2024. december 10-ig kell benyújtani), így ezt követően – véleményem szerint –, azok szankció nélkül értékesíthetőek.

Sinka Júlia (2024-08-31)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!