Szívesen válaszol az alábbi témákban:

  • vállalkozások adózása
  • adóigazgatási eljárás
  • cégjog, cégügyletek

Ez a tartalom 422 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Jár-e a 30 év alatti anyák kedvezménye?

2023. 02. 23.

28 éves várandós kismama 2023. április elején fogja világra hozni első gyermekét, a 91. napot 2022-ben töltötte. Megilleti-e a kedvezmény a fiatal anyát? Érvényesítheti-e januártól a kedvezményt? Csed ellátásként a bruttó bérének megfelelő összeget fog-e várhatóan kapni?

A NAV oldalán található tájékoztató rész szerint: 'A kedvezmény abban az esetben illeti meg a fiatal anyát, ha magzatra, vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermekére tekintettel a családi kedvezményre való jogosultsága 2022. december 31-ét követően nyílik meg. Az a 25. életévét betöltött fiatal anya is érvényesítheti 2023. január 1-től a 30 év alatti anyák kedvezményét, aki magzatra tekintettel 2023 előtt vált jogosulttá a családi kedvezményre, és a gyermek 2023-ban születik meg, a 30. életévének betöltését megelőző napig.' 

Mivel egy teljesen új törvényről van szó, amely még nem kiforrott, ezért a pontosság kedvéért beidézzük a NAV erre vonatkozó megállapításait:
2023-tól új adóalap kedvezményt érvényesíthet az a 25. életévét betöltött fiatal anya, aki

  • a vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermeke után, vagy
  • magzat után

családi kedvezmény érvényesítésére jogosult.

Fiatal anya az, akinek családi kedvezményre való jogosultsága magzatára, vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermekére tekintettel a 30. életéve betöltését megelőző napig megnyílik.

A kedvezmény abban az esetben illeti meg a fiatal anyát, ha magzatra, vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermekére tekintettel a családi kedvezményre való jogosultsága 2022. december 31-ét követően nyílik meg.
Az a 25. életévét betöltött fiatal anya is érvényesítheti 2023. január 1-től a 30 év alatti anyák kedvezményét, aki magzatra tekintettel 2023 előtt vált jogosulttá a családi kedvezményre, és a gyermek 2023-ban születik meg, a 30. életévének betöltését megelőző napig.

A 30 év alatti anyák kedvezményének összege havonta legfeljebb a Központi Statisztikai Hivatal hivatalos közleménye szerinti, teljes munkaidőben alkalmazásban állók tárgyévet megelőző év július hónapjára vonatkozó nemzetgazdasági szintű bruttó átlagkeresetének összege. 2023-ban a kedvezmény összege legfeljebb:
– jogosultsági hónaponként 499 952 forint, ami 74 993 forint adómegtakarítást jelent.
– teljes évre fennálló jogosultság esetén 5 999 424 forint, ami összesen 899 914 forint adómegtakarítást jelent.
Jogosultsági hónap az a hónap, amelyben a fiatal anya családi kedvezményre való jogosultsága a fentiek szerint fennáll, de legkorábban a 25. életéve betöltésének hónapját követő hónap. A kedvezmény legfeljebb annak az évnek az utolsó jogosultsági hónapjáig érvényesíthető, amely évben a fiatal anya betölti a 30. életévét.

A 30 év alatti anyák kedvezménye a következő, összevont adóalapba tartozó jövedelmekre érvényesíthető:
a) az Szja tv. szerint bérnek minősülő jövedelmére (Szja tv. 3. § 21. pont),
b) az a) pontban nem említett nem önálló tevékenységből származó jövedelmeire (ide nem értve a munkaviszony megszüntetésére tekintettel kapott végkielégítés törvényben előírt mértéket meghaladó összegét),
c) az önálló tevékenységből származó jövedelmek közül

  • az európai parlamenti képviselő e tevékenységéből származó jövedelmére;
  • a helyi önkormányzati képviselő e tevékenységéből származó jövedelmére;
  • a választott könyvvizsgáló e tevékenységéből származó jövedelmére;
  • egyéni vállalkozónál a vállalkozói jövedelem szerinti adózás alkalmazásakor a vállalkozói kivétre, átalányadózás esetén az átalányban megállapított jövedelemre;
  • mezőgazdasági őstermelőnél az e tevékenységéből származó jövedelmére;
  • a magánszemély által nem egyéni vállalkozóként kötött, díjazás ellenében történő munkavégzésre irányuló más szerződés alapján folytatott tevékenységéből származó jövedelmére (például: megbízási, felhasználási szerződés alapján folytatott tevékenység).
  • A 30 év alatti anyák kedvezménye a négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezményét és a 25 év alatti fiatalok kedvezményét követően, de a személyi kedvezményt, az első házasok kedvezményét és a családi kedvezményt megelőző sorrendben érvényesíthető.

A kedvezmény érvényesítését a 30 év alatti anyák kedvezményének érvényesítéséről szóló adóelőleg-nyilatkozaton kell kérni a munkáltatótól, kifizetőtől. Az adóelőleg-nyilatkozat benyújtható a munkáltatónak, kifizetőnek átadott hagyományos, papír alapú nyilatkozaton.”

A kérdésben foglaltak alapján a nevezett várandós anyuka jogosult a 20 év alatti anyák adókedvezményére, figyelemmel a jogszabályi megállapításokra.

Leipán Tibor (2023-02-23)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!