Ez a tartalom 924 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Erről a témáról 2023-11-20 írtunk FRISS INFORMÁCIÓKAT: Adóváltozások: új e-nyugták, átalányadó, másodállásúak terhei

Adómentes-e az eladónál maradt foglaló?

2021. 08. 12.

Ingatlan értékesítése esetén a vevő által megfizetett és elismert foglaló a biztosíték szerepét tölti be, de egyfajta kárátalányként is szolgálhat. Az szja-törvény alapján a kártalanításként, sérelemdíjként, vagyoni elégtételként kapott összeg adómentes. Jogosan merülhet fel a kérdés: adómentes-e a foglaló?

Szja tv. 1. sz melléklet 6.1.c alapján a kártalanításként, sérelemdíjként, vagyoni elégtételként kapott összeg adómentes.
A foglaló adójogi megítélése ugyanakkor attól függ, hogy létezett-e bizonyítható kára az ingatlan eladójának vagy nem. 

Alapesetben a foglaló nem minősül kárátalánynak, hanem az eladás során a biztosíték szerepét tölti be. 

Önmagában a szerződés meghiúsulása nem minősíthető kárnak. Tehát a káresemény bekövetkeztét a magánszemélynek ténylegesen bizonyítani kell, az eset összes körülményei, valamint a felek közötti jogviszony (szerződés) alapján.

Ha nem létezne bizonyítható kár a foglalót átvevő magánszemélynél (a kérdésből ez feltételezhető, mivel a tényleges kár a kérdésben nem került részletezésre), akkor a foglaló plusz jövedelemnek minősül, amely adófizetési kötelezettséget von maga után. 

A foglaló ebben az esetben egyéb jövedelemként lesz adóköteles. 

Kapcsolódó
Foglalóként ügyvédi letétbe helyezett pénzösszeg utáni áfa

Foglalóként ügyvédi letétbe helyezett pénzösszeg

A vevő adásvétel kapcsán foglalót fizet ügyvédi letéti számlára, amely foglaló beszámít a vételárba. A kérdés az, hogy a foglalóként ügyvédi letétbe helyezett pénzösszeg után kell-e – és ha igen, akkor mikor – áfát fizetni.

Az adókötelezettség a szerződéstől való elállás időpontjában válik esedékessé, tehát nem a foglaló átvételekor. A magánszemélyt ebben az esetben adóelőleg fizetési kötelezettség terheli, amelyet a negyedévet követő hónap 12. napjáig kell rendeznie. A foglaló összegének 15%-át kell Szja adóelőlegként megfizetnie. Bevallási kötelezettség nincs, bevallást csak az éves bevallás során a 21SZJA bevallás kitöltésekor kell az előleget figyelembe venni.

Adópraxis (2021-08-12)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!