Szakterületek:

  • fogyasztóvédelem
  • polgári jog
  • kötelmi jog

Ez a tartalom 1071 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Új eszköz a fogyasztóvédelmi hatóságok eszköztárában

2021. 05. 18.

Az internetes vásárlás növekvő népszerűsége és terjedése már az élelmiszerek piacán is jól érzékelhető. Egyre többen vásárolnak élelmiszert is webáruházból, ami az online értékesítés növekvő kockázatát jelenti az élelmiszerlánc-biztonság területén is egyre nagyobb kockázatot jelent az online értékesítés. Minderre tekintettel a hatóságok idén nyártól már alkalmazni kívánják az élelmiszerlánc-biztonsági szempontból jogsértő weboldalak „elsötétítését”.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH), valamint a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) úgy döntött, hogy a hatóságok közti összefogással lehet a legeredményesebben fellépni az élelmiszerlánc-biztonság területén tapasztalható jogsértésekkel szemben. 

A hatóságok szakembereinek tapasztalatai

A hatóság szakemberei többek között nem engedélyezett állatgyógyászati, illetve engedélyköteles termékek, szolgáltatások kínálását, valamint vényköteles készítmények vény nélküli forgalmazását is tapasztalták már, valamint a szakembereknek rendszeresen kell eljárniuk emberi egészséget veszélyeztető, illetve a termék lényeges tulajdonságára vonatkozóan félrevezető tájékoztatással kísért élelmiszereket, például étrend-kiegészítőket árusító weboldalakkal szemben is. 

Mivel a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) úgy döntött, hogy a hatóságok közti összefogással lehet a legeredményesebben fellépni a jogsértésekkel szemben, az említett körben értékesítő vállalkozásoknak kiemelt hatósági figyelemre kell számítani.

Központi elektronikus hozzáférhetetlenné tételi határozatok adatbázisa (KEHTA)

A rendszert a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság már 2014 óta működteti. 
A rendszerben rögzítik 

  • az eljáró bíróság, a külön törvényben meghatározott hatóság megnevezését és a határozat számát;
  • az elektronikus adathoz való hozzáférés megakadályozásáról, illetve a megakadályozás megszüntetéséről szóló rendelkezést;
  • az elektronikus adat azonosítására és elérésére vonatkozó adatokat.

A KEHTA adatai nem nyilvánosak, azokba csak a bíróság, a külön törvényben meghatározott hatóság, az ügyész, a nyomozó hatóság, az Országgyűlés illetékes bizottságának a tagjai és az NMHH, illetve mostantól a Nébih tekinthet be.

A jogsértés következményei

A hatóságok összefogásának köszönhetően a Nébih határozatainak KEHTA rendszerben való rögzítésével elérhetővé válik az a lehetőség, hogy a jogsértő honlapokat 365 napra hozzáférhetetlenné tegye a hatóság. Az együttműködési megállapodás aláírása megteremtette a rendszer használatának elvi alapjait, amelyet a technológiai feltételek kialakítása követ. A hatóságok célja, hogy a gyakorlatban is mielőbb, lehetőség szerint már júniustól megkezdődhessen az élelmiszerlánc-biztonsági szempontból jogsértő weboldalak „elsötétítése”. A hatóság tájékoztatójában megjegyezte, hogy mindezen összefogás, és szankcionálás célja a fogyasztók védelme.

dr. Kiss Benedek Damarisz (2021-05-18)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!