Ez a tartalom 1487 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Hogyan jár továbbra is a GYED a veszélyhelyzet alatt?

2020. 03. 30.

A Kormány 2020. március 23. napján kihirdetett rendelete meghosszabbította a gyermekgondozási díjra való jogosultságot a veszélyhelyzet megszűnéséig.

A Kormány 59/2020. (III. 23.) Korm. rendelete értelmében a gyermek gondozására, nevelésére tekintettel nyújtott gyermekgondozási díjra való jogosultság a veszélyhelyzet megszűnéséig meghosszabbodik.

A Magyar Államkincstár tájékoztatása szerint a gyermekgondozási díjra való jogosultság azon igénybevevők esetében hosszabbodik meg, akiknek a jogosultsága a veszélyhelyzet kihirdetésekor, azaz 2020. március 11-én, vagy azt követően szűnik, vagy szűnt meg.

Vagyis azon gyermekek jogán megállapított és folyósított gyermekgondozási díjak kerülhetnek meghosszabbításra, ahol a gyermek a második életévét, ikergyermekek esetén a harmadik életévüket, 2020. március 11-én, vagy azt követően töltik be.

A jogosultság az általános szabályok szerint megállapított gyermekgondozási díj mellett a hallgatói jogviszony alapján igényelt gyermekgondozási díj, a nevelőszülői gyermekgondozási díj, a nagyszülői gyermekgondozási díj, valamint a méltányosságból megállapított gyermekgondozási díj esetében is meghosszabbodik.

A gyermekgondozási díjra való jogosultság meghosszabbítása iránt nem kell külön kérelmet benyújtani, az ellátás hivatalból kerül megállapításra a veszélyhelyzet időtartamára eső naptári napokra.

A 2020. március 11. és 2020. március 31. között lejáró jogosultságok esetében a gyermekgondozási díj április hónapban, különbözetként kerül kiutalásra.

A társadalombiztosítási kifizetőhely az általa megállapított, illetve folyósított gyermekgondozási díjak esetén köteles gondoskodni a Korm. rendeletben foglaltak végrehajtásáról. Az így folyósított gyermekgondozási díjak az általános szabályok szerint számolhatóak el a kifizetőhelyi elszámolásban és teljesíthető a statisztikai adatszolgáltatás.

A jogosultság meghosszabbítása esetén ugyanazon gyermekre tekintettel gyermekgondozást segítő ellátás (GYES), valamint gyermeknevelési támogatás (GYET) nem állapítható meg.

Fontos!
A fentiektől eltérően a gyermekgondozási díjra (GYED-re) való jogosultság nem hosszabbodik meg automatikusan a nagyszülői gyermekgondozási díj (GYED) esetében akkor, ha a gyermek szülei a gyermekgondozási díj (GYED) nagyszülő általi igénylésére, illetve megállapítására vonatkozó egyetértő nyilatkozatukat visszavonják.

(Forrás: A Magyar Államkincstár Központ által 2020. március 24. napján kiadott tájékoztató)

 

 

Adópraxis (2020-03-30)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!