Szívesen válaszol az alábbi témákban:

  • általános forgalmi adó
  • nemzetközi áfa
  • adóigazgatási eljárás

Ez a tartalom 708 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Gép beszerzése és értékesítése

2022. 05. 16.

Hogyan jár el az érintett cég helyesen a számla kiállításánál, amennyiben egy (áfakörbe tartozó) belföldi székhelyű bt. vagy kft. vásárol egy gépet németországi eladótól, a gép azonban nem érkezik be Magyarország területére, hanem ugyanez a belföldi székhelyű bt. vagy kft. eladja egy németországi vevőnek (áfakörbe bejelentkezett egyéni vállalkozó)?

További felmerülő kérdések: Felszámított áfával kell kiállítani a számlát eladóként a vevő számára? Nekünk milyen számlát lehet befogadni az eladótól? Ha szerepel rajta felszámított áfa, visszaigényelhető-e az összeg? 

A válasz megadása során abból indultunk ki, hogy a gép beszerzése, értékesítése következtében nem kerül ki Németország területéről. A kérdésben említett esetben a gép beszerzése és értékesítése egyaránt Németországban adózik.
A német cégnek fel kellene számítani a német szabályozás szerinti áfát a belföldi cég felé, mivel az általa értékesített gépet az ügylet következtében más tagállam területére nem fuvarozzák el.

A belföldi cég értékesítése után Németországban köteles adózni, ennek érdekében be kell jelentkeznie áfaalanyként a német adóhatóságnál. Mint német áfaalany a német cégtől kapott számla alapján a német adóhatóság felé benyújtandó áfa bevallásban levonható áfát számolhat el.

A gép értékesítése után a vevőnek a német szabályozás szerint áfát kell felszámítani, amelyet a német adóhatóság felé benyújtandó áfa bevallásban kell fizetendő áfaként elszámolni.

Bonácz Zsolt (2022-05-16)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!