Szívesen válaszol az alábbi témákban:

  • vállalkozások adózása
  • adóigazgatási eljárás
  • cégjog, cégügyletek

Gépjármű-költség elszámolás kiküldetési rendelvény alapján

2023. 10. 24.

Egyéni vállalkozó elszámolhat-e gépjármű-költséget kiküldetési rendelvény alapján úgy, hogy egyéni vállalkozóként saját magával mint magányszemély számol el?

A kérdéses esetben a gépkocsi a magánszemély tulajdonában van. A munkáltató számolhat el így a munkavállalójával szemben, illetve jogi személy cég, szervezet vele egyéb jogviszonyban álló magánszeméllyel szemben (akár a taggal szemben is)? Ebben az esetben a magányszemély költségtérítést kap cégautóadó mentesen. Az egyéni vállalkozó csak havi 500 km átalányt számolhat el cégautóadó mentesen? Létezik-e valami megoldás erre?

 
 

Az egyéni vállalkozónak lehetősége van arra, hogy útnyilvántartás vezetése helyett a saját tulajdonú személygépkocsi használata címén, havi 500 kilométernek megfelelő költséget számoljon el a személygépkocsi üzemi célú használatára vonatkoztatva.

Tehát az 500 km elszámolása egy átalányt jelent, ebben az esetben nem kell útnyilvántartást vezetnie.

Az elszámolás pedig az üzemanyagköltség a norma szerinti üzemanyag-mennyiség figyelembevételével, a NAV által közzétett ár szerint. A fenntartási költségek pedig kizárólag a kilométerenkénti 15 forint általános személygépkocsi-normaköltség alkalmazásával számolhatók el. Az 500 kilométer költségátalány esetében az egyéni vállalkozóknak nem kell cégautóadót fizetnie sem.

Ez annyit is jelent, hogy 500 km feletti használat esetén már nincs lehetőség átalány elszámolására, ezért útnyilvántartást kell vezetni, mely alapja lesz az elszámolásnak. Ezen felül cégautó adófizetése is keletkezik.

Tulajdoni oldalról az Szja törvény lehetőséget biztosít arra, hogy az egyéni vállalkozó házastársa vagy közeli hozzátartozója személygépkocsiját is használhatja.

Leipán Tibor (2023-10-24)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!