Szívesen válaszol az alábbi témákban:

  • általános forgalmi adó
  • nemzetközi áfa
  • adóigazgatási eljárás

Ez a tartalom 735 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Ingatlanközvetítői tevékenység

2022. 05. 16.

Hogyan kell az áfát megállapítani, ha két magyar ingatlanközvetítő működik közre közösen egy spanyolországi ingatlan adásvételében?

Kérdés:

„A” magyar ingatlanközvetítő cég közreműködik egy spanyolországi ingatlan adásvételében egy „B” magyar ingatlanközvetítő céggel megkötött szerződés keretében. „A” ingatlanközvetítő számláz „B” ingatlanközvetítő felé a spanyol ingatlan ügylet létrejöttekor. Hogyan kell az áfát megállapítani?

Válasz:

Az ingatlanközvetítői tevékenység ingatlanhoz kapcsolódó szolgáltatás, amely esetében az Áfa tv. 39. §-a alapján a teljesítés helye a közvetítéssel érintett ingatlan fekvése, jelen esetben Spanyolország.
Tehát „A” és „B” teljesítése áfa vonatkozásában Spanyolországban adózik (nem esik az Áfa tv. területi hatálya alá, mivel a teljesítés helye nem Magyarország területére esik).
Amennyiben „B”-t a spanyol adóhatóság nem vette áfaalanyként nyilvántartásba, akkor „A” köteles Spanyolországban áfa fizetésére. Ennek teljesítése érdekében áfaalanyként köteles regisztrálni Spanyolországban és a spanyol szabályozás szerinti áfát felszámítani „B” felé.
Abban az esetben, ha „B” regisztrált áfaalany Spanyolországban, akkor megrendelői minőségében ő köteles áfa fizetésére Spanyolországban, feltéve, hogy „A” nem rendelkezik állandó telephellyel Spanyolországban, illetve azzal ugyan rendelkezik, de nem onnan nyújtotta szolgáltatását „B” felé.

Bonácz Zsolt (2022-05-16)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!