Szívesen válaszol az alábbi témákban:

  • vállalkozások adózása
  • adóigazgatási eljárás
  • cégjog, cégügyletek

Ez a tartalom 791 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Internetes kereskedelem

2022. 05. 20.

A Menedzser Praxis Tudás és Válaszközpont tanácsadóihoz és szakértőihez érkező kérdések jelentős része kapcsolódott az átalányadózás témaköréhez. Ezekből válogattunk:

Kérdés: 

Gyed mellett katás egyéni vállalkozóként MLM rendszerben illóolajok értékesítésével foglalkozó vállalkozó a holland cégtől jutalékban részesül. A vállalkozó internetes felületen saját maga által készített videók, szóróanyagok közzétételével ajánlja a termékeket, a vevők az ő neve alatt regisztrálnak a rendszerben, mely vásárlások után ő jutalékban részesül. Belefér-e a tevékenység a csomagküldő kiskereskedelem tevékenységébe? 

Ami a tevékenység részleteit illeti: a vállalkozó, a csomagokhoz ajándékot ajánl fel, melyeket ő szerez be és önállóan küldi meg a vevőknek, ingyen, mint szóró ajándék, termékminta. A megvásárolt csomagokat a holland cég szállítja a vevők részére. A termékeket a vállalkozó is használja, az új termékeket beszerzi, hogy tudja ajánlani. 

Milyen költségeket tudna elszámolni a vállalkozó, ha nem lenne katás? Vonatkozik-e erre a tevékenységre a 3 M Ft-os 40%-os adó, mivel a vevők mind belföldi magánszemélyek, azonban a jutalékot a holland cég fizeti. Jó-e a számla fordított áfával való kiállítása, a holland cégnek nincs Magyarországon telephelye, de van közösségi adószáma és nem kéri a számlát? Az átalányadózás választható-e erre a tevékenységre?

Válasz:

A gyeden levő kata szerint adózó egyéni vállalkozó főállású jogviszonyban van, mivel fizetés nélküli szabadságon van, így munkaviszonyban nem éri el a heti 36 órát. A kata szerinti jogviszonyban nincs jelentősége a költségelszámolásnak, mivel költségeket nem lehet elszámolni, akár magasak a valóban létező költségek, akár nem. Ha nem kata szerinti jogviszonyban lenne, akkor a vállalkozás érdekében felmerülő költségeket lehet elszámolni, de csak a tevékenységhez igazodóan. Az egy helyről származó jövedelem tekintetében a bevételi 3 millió forintos értékhatárt figyelni kell, a felettes rész utáni 40%-os adót az egyéni vállalkozó fizeti, a külföldi partnercég miatt. A forgalmazási jutalék és az ehhez kapcsolódó MLM rendszer a felek üzleti kapcsolatán alapul, ebben a kérdésben nem tudunk tanácsot adni. Ezt a partnercéggel kell előzetesen pontosítani a megállapodást pedig írásban (szerződés) kell rögzíteni. Ugyanakkor a tevékenység nem sorolható be a csomagküldő kereskedelembe, mivel a jogviszony a holland cég és a magánszemélyek között jön létre, így az adózó tényleges tevékenysége a közvetítés. 

A kata esetében a bevételi értékhatár elvileg valóban 12 millió forint, az alanyi mentes adózó esetében is, de a 3 millió forint egy vevőtől származó összeg figyelésével. Némi könnyítést jelenthet az, hogy a 40%-os különadó megfizetésével az adózó a 12 millió forint túllépése esetén ezen összeg nem számít bele 12 millió forintos értékhatárba, mert az már egyszer leadózott összeg lesz. A holland cég felé kiállított számlák az irányadóak a bevételt illetően. A holland EU szám önmagában nem ér semmit sem, azt csak számlázáskor lehet használni. Tehát a jutalékhoz igazodó számla kiállítása kötelező. Mivel a kata szerint adózó alanyi mentes státusszal bír, ezért nincs jelentősége a Közösségi adószámnak. Az áfa nélküli számla alapján a holland partner a holland adóhatósággal számol el az ottani áfatörvény alapján. A fordított áfa nem értelmezhető, mert akkor az áfát a holland cégnek kellene fizetnie.

Leipán Tibor (2022-05-20)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!