Szívesen válaszol az alábbi témákban:

  • vállalkozások adózása
  • adóigazgatási eljárás
  • cégjog, cégügyletek

Szünetelő vállalkozó alkalmazása

2024. 05. 26.

Egyéni vállalkozó 2022 szeptember 1-ével megszüntette a katáját és az újkata alá nem jelentkezett be, majd szeptember 2-ától szüneteltette vállalkozását is, egészen 2024. május 3-áig. Hogyan lehet őt munkavállalóként alkalmazni? Kell-e jogszabály alapján valamit pótolni ezekkel a változásokkal összefüggésben?

Amennyiben az egyéni vállalkozó a szüneteltetését rendben elintézte a kérdés szerinti időpontban, a következőket kell leellenőrizni. Ha az egyéni vállalkozó főállású jogviszonyú lenne, akkor pedig a biztosítási jogviszonya is szünetel (így ez az időszak a későbbi nyugdíjazás időszakának számításába sem tartozik bele) és erre az időszakra az egyéni vállalkozónak egészségbiztosítási szolgáltatási járulékot is kell fizetnie.

Mindent egybevetve valamennyi tényező figyelembe vétele mellett érdemes a szüneteltetést megtenni.

Az adófizetési kötelezettség viszont a szüneteltetés előtti időszakról nem szűnik meg, az adófizetési kötelezettségeket teljesíteni kell soron kívüli bevallás teljesítésével is. Egyéni vállalkozó a tevékenység szüneteltetésének bejelentését a következő módokon teljesítheti:

  • Elektronikus úton a www.magyarorszag.hu/szuf oldalról
  • Ügyfélkapu-regisztrációval,
  • Telefonos azonosítási szolgáltatásra vonatkozó regisztrációval, vagy eSzemélyi
  • igazolvánnyal elérhető Webes ügysegéden keresztül vagy telefonon,
  • Kormányzati Ügyfélvonalon (1818) lehet bejelenteni a nyilvántartást vezető szerv, a
  • Belügyminisztérium felé.
  • Webes ügysegéd a www.nyilvantarto.hu oldalon keresztül is elérhető.

Fontos, hogy a szüneteltetés első napja a bejelentés utáni első nap.

 A sikeres bejelentés közhiteles nyilvántartásba a kerül, melynek során a szünetelés kezdő időpontját, az érintett szerv haladéktalanul értesíti a NAV-ot, ebből következően a NAV felé külön bejelentést nem kell tenni. A NAV felé 23T101 vagy 23T101E adatlapot kell eljuttatni, amivel nem a szüneteltetést kell bejelenteni, hanem azt, hogy a szüneteltetés ideje alatt ne kelljen adót fizetnie az egyéni vállalkozásnak.

Az iparűzési adó tekintetében pedig (feltételezve, hogy az adózó nem tartozik a tételes iparűzési adó hatálya alá), akkor ebben az esetben záróbevallást kell beadni az illetékes önkormányzat felé, viszont előzetesen célszerű lenne pontosítani az illetékes önkormányzat adóirodájával is.

Leipán Tibor (2024-05-26)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!