Ez a tartalom 1374 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Ismét kell kockázati biztosítékot nyújtani

2020. 07. 15.

2020. július 18-án megszűnik a veszélyhelyzet miatti kockázati biztosíték alóli mentesség, és másnaptól, 2020. július 19-től ismét kell kockázati biztosítékot nyújtani.

A Kormány a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak mérséklése érdekében szükséges adózási könnyítésekről szóló 140/2020. (IV. 21.) Korm. rendeletében (a továbbiakban: Korm. rendelet) 2020. április 22-től a veszélyhelyzet ideje alatt és a veszélyhelyzet megszűnését követő 30. napig az EKÁER-bejelentésekhez kapcsolódóan mentesítette az adózókat a kockázati biztosíték nyújtása alól.

Az állami adó- és vámhatóság haladéktalanul, hivatalból intézkedett a rendelet 2020. április 22-i hatálybalépését megelőzően az elkülönített letéti számlára befizetett kockázati biztosíték összegének az adózó részére történő visszautalásáról, illetve a vállalt garancia felmondásához szükséges hozzájárulásának a pénzintézet részére történő továbbítása iránt.

A Korm. rendelet továbbá arról is rendelkezett, hogy az EKÁER-rendelet szerinti, útszakasz mentesítésre vonatkozó engedély érvényessége a veszélyhelyzet ideje alatt végig nem szűnik meg, a feltételek fennállását a veszélyhelyzet ideje alatt az állami adó- és vámhatóság nem vizsgálja.

A Korm. rendelet a veszélyhelyzet megszűnésének napján, azaz 2020. június 18. napján hatályon kívül helyezésre került. A szabály továbbéléséről azonban rendelkezett a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és a járványügyi készültségről szóló 2020. évi LVIII. törvény.

Eszerint az adózó a veszélyhelyzet megszűnését követő 30. napig, azaz 2020. július 18. napjáig mentesül a kockázati biztosíték nyújtása alól. A biztosítékadási kötelezettség első napja a veszélyhelyzet megszűnését követő 31. nap, azaz 2020. július 19., azzal, hogy a biztosíték mértékének számításakor az adózó által ettől a naptól tett bejelentéseket kell először figyelembe venni.

E törvény az útszakasz mentesítésre vonatkozó engedélyek tekintetében arról rendelkezik, hogy a veszélyhelyzet megszűnését követő 90 napon belül, azaz 2020. szeptember 16-ig az útszakasz-mentesítés iránti kérelem akkor is újból benyújtható, ha annak érvényessége lejárt vagy abból 90 napnál kevesebb van hátra. Azon útszakasz mentesítésre vonatkozó engedélyek, amelyek a veszélyhelyzet megszűnésének napjával, azaz 2020. június 18. napjával érvényességüket veszítenék, a veszélyhelyzet megszűnését követő 90 napig, azaz 2020. szeptember 16-ig, de legfeljebb az útszakasz mentesítés iránti kérelem állami adó- és vámhatóság által történő elbírálásáig érvényesek.

(Adópraxis Szerkesztőség)

Lezárva: 2020. július 13.

 

Adópraxis (2020-07-15)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!