Szakterületek:

  • személyi jövedelemadó
  • kisadók
  • nonprofit adózás

Ezt a cikket frissítettük a legújabb információkkal!

ADÓ 2022: Kata, Kiva, helyi adók

2021. 12. 30.

A szociális hozzájárulási adó 2022. január 1-jei csökkentésével összefüggésben módosítani szükséges a kisadózók ellátási alapját, tekintettel arra, hogy a tételes közterhen belül a szociális hozzájárulási adórész csökken, így az egyéni járulékoknak megfelelő adórész növekszik, ezért az ellátások alapjaként is magasabb összeget szükséges figyelembe venni.

A törvény alapjául szolgáló javaslat szövegezése értelmében 2022. január 1-jétől hatályosan a főállású kisadózó e jogállásának időtartama alatt biztosítottnak minősül, a Tbj.-ben és a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló 1991. évi IV. törvényben meghatározott valamennyi ellátásra jogosultságot szerezhet, ezen ellátások számításának alapja havi 108 ezer forint, magasabb összegű tételes adó fizetése esetén 179 ezer forint. 

A törvényjavaslat szerint a kisvállalati adó kulcsa – további egy százalékponttal – 10 százalékra mérséklődik. A korábbi kampányokat követően, a Pénzügyminisztérium becslése szerint a kedvező szabályok miatt jövőre még több vállalkozás választja a kisvállalati adót.

 
 

Helyi adók, helyi iparűzési adó

A javaslat sorrendiségében elsőként a helyi adókat érintő kérdésekre tér ki. 
A 2021-es évet a koronavírus-világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében szükséges egyes intézkedésekről szóló 639/2020. (XII. 22.) Korm. rendelet rendezi, ennek egyik továbbgördítését láthatjuk a T/17668 javaslatban. 
Általános rendelkezésként az alábbiak tartalmazza a törvényjavaslat, azzal, hogy ezek tervezett hatályba lépése 2022. január 1-je:

  • A 2022. évben végződő adóévben a helyi adó és a települési adó mértéke nem lehet magasabb, mint ugyanazon helyi adónak, települési adónak a 2020. december 2-án hatályos és alkalmazandó önkormányzati adórendeletben megállapított adómértéke.
  • Az önkormányzatnak a 2020. december 2-án hatályos adórendelete szerinti adómentességet, adókedvezményt a 2022. évben végződő adóévben is fenn kell tartania.
  • A települési önkormányzat a 2022. évre új helyi adót, új települési adót nem jogosult bevezetni.

Ez utóbbi rendelkezést 2021. november 26-tól hatályosan a koronavírus-világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében szükséges helyi adó intézkedésről szóló 535/2020. (XII. 1.) Korm. rendelet is tartalmazza.

Kapcsolódó
uj-kata-szabalyok

Jelentősen átalakulnak a kata szabályai

Az átalányadózás 2022-es átalakítása már előre vetítette a kata szerint adózók lehetőségeinek átalakulását. A folyamat újabb mérföldkőhöz érkezett, mivel az Országgyűlés elfogadta a kata szabályok szigorítását tartalmazó törvényjavaslatot, amelyet – jelenlegi állás szerint – szeptembertől már alkalmazni kell. Egyelőre nyitott annak kérdése, hogy lesz-e valamilyen új adózási forma azok számára, akiknek sem az átalányadózás, sem az új kata nem megfelelő.

dr. Kovács-Petruska Rita (2021-12-30)

Az új adózási rendszer bevezetése előtt fontos tájékozódni a változásokról. Az új helyi iparűzési adó és a lehetőség külföldi pénznemben történő fizetésre megkönnyítheti a vállalkozók adózási kötelezettségeit és növelheti a rugalmasságot. A változások 2023. augusztus 1-jétől hatályosak, és az adóévi adóelőleg, adó(különbözet) euró vagy amerikai dollár devizanemben is fizethető - ezt rögzítették az Art. 66/B. §-ban. Kattintson ide az adózási változásokról szóló részletes információkért és útmutatásokért! Legyen Ön is azok között, akik időben felkészülnek az újításokra és előnyt kovácsolnak belőle!

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!