Ez a tartalom 2220 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Kell-e cégautóadót fizetni a magyar nyilvántartásban nem szereplő személygépkocsi után?

2017. 05. 10.

Gyakran előfordul, hogy a vállalkozás olyan személygépkocsit használ – akár tartósan, akár ideiglenesen – a gazdasági tevékenységhez, amely nem szerepel a belföldi hatósági nyilvántartásban. Ilyen esetben különös figyelmet kell fordítani arra, hogy a cégautóadó fizetési kötelezettség teljesítésre kerüljön.

Ha a személygépkocsi nem szerepel a belföldi hatósági nyilvántartásban (például külföldi forgalmi rendszámmal rendelkezik), akkor az adókötelezettség annak a hónapnak az első napján keletkezik, amelyet megelőző hónapban a személygépkocsi után költséget számoltak el. Az adókötelezettség megszűnik annak a hónapnak az utolsó napján, amelyet megelőző hónapban utoljára történt a személygépkocsi után költségelszámolás.


Ha például egy kft. egy külföldi üzleti út során személygépkocsit bérel 2017. február 21-től február 22-ig terjedő időszakra, és a bérleti díjról szóló számlát el kívánja számolni, akkor ebben az esetben cégautóadó fizetési kötelezettsége keletkezik a hatósági nyilvántartásban nem szereplő – külföldi rendszámú – személygépkocsi után, a költségelszámolásra tekintettel. Az adókötelezettség a külföldi személygépkocsi esetében 2017. március hónapban áll fenn. Ha az autót 2017. március 31-től április 2-ig terjedő időre bérli a cég, akkor cégautóadó fizetési kötelezettség április 1-jével nyílik meg és április 31-én szűnik meg.


Ha egy magyar székhelyű gazdasági társaság például Svájcban fiókteleppel rendelkezik, és ez a fióktelep egy svájci cégtől bérel autókat, amelyek értelemszerűen külföldi nyilvántartásban szerepelnek és azokat csak külföldön használják, felmerül a kérdés, hogy keletkezik-e a magyar társaságnak cégautóadó fizetési kötelezettsége?


A személygépkocsik bérleti díját, egyéb költségét a bérbeadó a svájci fióktelep felé számlázza.

Ebben az esetben abból kell kiindulni, hogy a fióktelep a magyarországi székhellyel rendelkező társaság része, a számviteli szabályok alapján a fióktelep gazdasági eseményeit, eszközeit, forrásait, ezek változásait Magyarországon is könyvelni kell. Fentiek alapján a magyar székhelyű társaságnak cégautóadó fizetési kötelezettsége keletkezik a fióktelep által bérelt személygépkocsikra tekintettel. Ugyanígy kell eljárni akkor is, ha a fióktelep személygépkocsikat vásárol, és Svájcban viseli a jármű üzemeltetésével kapcsolatos költségeket.

dr. Asztalos Zsuzsa

Adópraxis (2017-05-10)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!