Ez a tartalom 1985 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Korlátokkal érvényesíthető a sportcélú Tao. támogatás

2019. 02. 11.

A labdarúgás, a kézilabda, a kosárlabda, a vízilabda és a jégkorong sportágak fejlesztésének elősegítése céljából eddig is adhattak támogatást a cégek, így optimalizálva társasági adóbefizetéseiket. Ettől az évtől azonban már nemcsak fejlesztésre, hanem a sportlétesítmények üzemeltetési költségeire is fordítható lesz az így érkező bevétel.

A látványcsapatsportok támogatásának lehetősége kiegészül a sportcélú ingatlan üzemeltetésének költségeivel, vagyis a kedvezményezett a sportcélú ingatlan üzemeltetési költségei fedezetére is felhasználhatja a társasági adó terhére nyújtott támogatást. 

A jogcím az amatőr és a hivatásos sportszervezetnél, valamint a látványcsapatsport fejlesztése érdekében létrejött alapítványnál lesz elérhető.

Sportcélú ingatlan üzemeltetése költségeinek az üzembe helyezett sportcélú ingatlan által nyújtott szolgáltatások működési költségei minősülnek, ide nem értve az olyan értékcsökkenési és finanszírozási költségeket, amelyeket a sportcélú ingatlanhoz nyújtott beruházási támogatásból már fedeztek. 

Működési költségek különösen, de nem kizárólag a személyi jellegű ráfordítások, az anyagköltségek, a szerződéses szolgáltatások, a távközlés, az energia és a karbantartás költsége, a bérleti díjak, az adminisztrációval kapcsolatos költségek lehetnek.

Az új jogcím esetében egy új korlátot is figyelni kell, miszerint a támogatási igazolások összértéke nem haladhatja meg a sportcélú ingatlan működési veszteségének 50 százalékát. Ez alatt a támogatási időszak alatt elért ésszerű nyereséggel növelt, a sportcélú ingatlan üzemeltetésének költségeivel csökkentett bevételeket kell érteni, ha ezen számítás eredménye negatív.

A működési támogatás első alkalommal a 2019–2020-as támogatási időszakra benyújtott sportfejlesztési program jóváhagyására, valamint az igazolás, támogatási igazolás kiállítására irányuló kérelmek benyújtásával összefüggésben lesz elérhető. A rendelkezések már 2019. január 1-jétől hatályba léptek, így az új támogatási jogcím már a 2019–2020-as támogatási időszakra 2019. április végéig benyújtandó sportfejlesztési kérelmekben megjelölhető lesz.

Adópraxis (2019-02-11)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!