Szívesen válaszol az alábbi témákban:

  • általános forgalmi adó
  • nemzetközi áfa
  • adóigazgatási eljárás

Ez a tartalom 46 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Külföldi vonatkozású ügylet minősítése

2024. 06. 11.

Magyar adóalany cég (kft.) egy másik magyar adóalanytól (szintén kft.) villanyszerelési munkákat rendel meg, a munkavégzés helye: Franciaország. Nevezett ügylet milyen Áfa-kategóriába sorolandó, és milyen Áfa-tartalmú számlát kell róla kiállítani?

A válasz megadásából abból indultunk ki, hogy a villanyszerelési munkát ingatlanban/ingatlanon kell elvégezni. Ebben az esetben a teljesítés helyét nem lehet meghatározni az Áfa tv. 37. § (1) bekezdésében foglalt fő szabály alapján. Ennek az az oka, hogy a villanyszerelési munkákat ingatlanhoz kapcsolódó szolgáltatásnak kell tekinteni.

Az Áfa tv. 39. § (1) bekezdése alapján Ingatlanhoz közvetlenül kapcsolódó szolgáltatások nyújtása esetében a teljesítés helye az a hely, ahol az ingatlan van.

Jelen esetben az ingatlan Franciaországban van, ezért a villanyszerelési munkákat végző magyar kft. áfa vonatkozásában Franciaországban adóztatható. Vegyük alapul az esetet, hogy a megrendelő magyar kft-t a francia adóhatóság áfaalanyként nem vette nyilvántartásba. Ennek következtében Franciaországban áfa fizetésére nem kötelezhető. Ezáltal kizárólag az egyenes adózás szabályai lehetnek irányadóak, ezért az áfa fizetésére a villanyszerelési munkákat végző magyar kft. kötelezett.
Az adófizetési kötelezettség teljesítése érdekében köteles áfaalanyként regisztrálni a francia adóhatóságnál. A számlát francia adószáma alatt, a francia szabályozásnak megfelelőn köteles kiállítani, amelyen az ügyletre vonatkozó francia adómérték szerinti áfát köteles felszámítani.
 Felvetődik az a kérdés, hogy a villanyszerelési munkákat végző társaság köteles-e a szóban forgó munkák megkezdését megelőzően közösségi adószámot kérni a NAV-tól, ha azzal még nem rendelkezik.

A közösségi adószám megkérésének kötelezettségét az Áfa tv. 257/B. § (1) bekezdése szabályozza a következők szerint:
„257/B. § (1) Az adóalany
a) 19. §, 21. § és 22. § (1) bekezdése szerinti Közösségen belüli termékbeszerzést,
b) 89. § szerinti termékértékesítést,
c) a Közösség valamely másik tagállamában gazdasági céllal letelepedett, gazdasági célú letelepedés hiányában ott lakóhellyel, vagy szokásos tartózkodási hellyel rendelkező adóalany részére 37. § szerinti szolgáltatásnyújtást, vagy
d) a Közösség valamely másik tagállamában gazdasági céllal letelepedett, gazdasági célú letelepedés hiányában ott lakóhellyel, vagy szokásos tartózkodási hellyel rendelkező adóalanytól 37. § szerinti szolgáltatás igénybevételt
közösségi adószám birtokában végezhet.”

E jogszabályi rendelkezés c) pontja egyértelműen megjelöli azt a jogszabályi hivatkozást, amely alkalmazása esetén kell a szolgáltatás nyújtását megelőzően közösségi adószámot kérni.
Jelen esetben a teljesítés helyére vonatkozó szabály nem az Áfa tv. 37. § (1) bekezdése, ezért a közösségi adószám kiváltásának kötelezettsége sem áll fenn. Ezen túl azt is vizsgálat tárgyává kell tenni, hogy a megrendelő magyar kft. felé nyújtott szolgáltatást az összesítő nyilatkozat 03. lapján kell-e szerepeltetni.
Ezzel kapcsolatban az Áfa tv. 4/A. sz. melléklet I/1/e) pontja a következők szerint rendelkezik:
„e) a Közösség más tagállamában adószámmal rendelkező adóalany vagy adószámmal rendelkező adóalanynak nem minősülő jogi személy részére teljesített, a 37. § hatálya alá eső azon szolgáltatásnyújtásról, amely adóköteles a teljesítési hely szerinti tagállamban, és amely után az igénybevevő az adófizetésre kötelezett,”

E rendelkezésben foglalt tényállási elemek egyike sem áll fenn.

Egyrészt a megrendelő magyar kft. nem rendelkezik francia adószámmal (közösségi adószámmal), másrészt a teljesítés helyére az Áfa tv. 37. § (1) bekezdése vonatkozik, harmadrészt nem köteles áfa fizetésére Franciaországban a szolgáltatás igénybevétele miatt.

Ennek következtében a villanyszerelési munkákat elvégző magyar kft. nem köteles összesítő nyilatkozat 03. lapján a tárgyalt ügyletet jelenteni.

Bonácz Zsolt (2024-06-11)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!