Ez a tartalom 1498 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Már csak a filmszakma támogatható a TAO-ból

2019. 02. 13.

Sok helyen kiverte a biztosítékot, hogy az előadó művészek ettől az évtől elvesztik a TAO-ból érkező támogatásokat azonban egy művészeti ág, a filmszakma, nyert az ügyön ugyanis öt százalékkal bővült a közvetlen filmgyártási költségek közvetett támogatásának mértéke.

2019. január 1-jétől nem lehet sem az adókedvezményi, sem az adófelajánlási rendszerben az előadó-művészeti szervezeteket támogatni, azonban ezek a szervezetek, így például a színházak továbbra is támogathatóak. A művészeti élet finanszírozására költött összegre a konkrét tényállástól függően - ettől az évtől – már csak adóalap-kedvezmény vehető igénybe. Az adókedvezményi rendszerben utoljára 2018. december 31. napján lehetett támogatást nyújtani, azaz átutalást a teljesíteni, míg az adókedvezményt majd az éves társasági adóról szóló bevallásban lehet érvényesíteni. Az adófelajánlási rendszerben ugyanezen időpontig lehetett az adó felajánlásáról rendelkezni, de kizárólag a 2018-ra vonatkozóan. Tehát a 2019. évi adóbevalláskor a végső adókötelezettségről felajánlás már nem tehető, az adóelőlegekről tett felajánlásokra viszont vonatkozik az adójóváírás.

Az alkotóművészeti ágak közül kivételt képez bizonyos szempontból a filmalkotás támogatása. Miután az az Európai Bizottság jóváhagyta a magyarországi filmszakmai támogatási program módosítását, így a közvetett támogatás mértéke a közvetlen filmgyártási költségek 30 százaléka lehet, amely 5 százalékos gyarapodást jelent. E változás kapcsán a Tao törvény is módosult úgy, hogy a mozgóképszakmai hatóság által egy filmalkotáshoz kiadott, kedvezményre való jogosultságot igazoló támogatási igazolások összértéke, és a közvetett támogatás összege nem haladhatja meg a mozgóképszakmai hatóság által jóváhagyott közvetlen filmgyártási költség a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény 12. § (10) bekezdésében meghatározott részének 30 százalékát. Ez vonatkozik az adófelajánlás kapcsán kiadott igazolásokra is.

Kapcsolódó jogszabály:

1996. évi LXXXI. törvény a társasági adóról és az osztalékadóról

Adópraxis (2019-02-13)