Ez a tartalom 1011 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Már csak néhány hétig kérhetik a civilek az egy százalékot

2020. 09. 01.

Az állami adóhatóság tájékoztatása szerint már letölthető a NAV honlapjáról a 20EGYREG jelű adatlap, amit azoknak a civil szervezeteknek kell beadniuk, akik 2021-től igényt tartanak a magánszemélyek 1%-os felajánlásaira, és korábban még nem regisztráltak. Figyelem: az adatlap 2020. szeptember 30-ai határideje jogvesztő!

Az adatlapot 2020. szeptember 30-ig elektronikusan kell a NAV-hoz benyújtani, ha a szervezet a regisztráció évét követő évtől, azaz 2021-től igényt tart magánszemélyek 1%-os felajánlásaira. Az előzetes regisztráció a civil kedvezményezetté válás feltétele, tehát az adatlap benyújtása nélkül a szervezet nem részesülhet 1%-os felajánlásokban.

Az adatlap 2020. szeptember 30-ai határideje jogvesztő, elmulasztásával a regisztráció nem vehető figyelembe, még akkor sem, ha a szervezet igazolást nyújt be vagy méltányossági kérelmet terjeszt elő.

Az adatlaphoz mellékelni kell a kitöltési útmutatóban részletezett nyilatkozatokat, okiratokat és igazolást.

A feltételek fennállása esetén a civil szervezet 2021-től válik civil kedvezményezetté.

A regisztráció visszavonásig érvényes, ezért annak a civil szervezetnek, aki már regisztrált civil kedvezményezett, nem kell újra benyújtania EGYREG adatlapot.

Az adatlap 2020. szeptember 30. napját követően akkor nyújtható be, ha
– a civil kedvezményezett jogutódlással megszűnik, vagy a jogutód szervezet a civil kedvezményezettből kiválással létrejön, mivel a jogutód szervezet nem válik automatikusan civil kedvezményezetté,
– a regisztrációt követően bekövetkezett változás miatt a szervezet már nem felel meg a regisztráció feltételeinek,
– a regisztráció során bejelentett, a személyi jövedelemadó 1%-os összeg fogadására szolgáló számlaszám helyett, a belföldi pénzforgalmi számlaszámai közül egy másikat kíván megjelölni a civil kedvezményezett.

A NAV az adatlapot benyújtó szervezeteket elektronikusan értesíti a regisztrációról, továbbá a 2020. december 31-i állapotnak megfelelően 2021. január 1-jén közzéteszi az internetes honlapján a 2021. rendelkező évben szja 1%-os felajánlásra jogosult civil kedvezményezettek adószámát, nevét, székhelyét. A közzétett listát a NAV folyamatosan frissíti.

A NAV a civil kedvezményezettet megillető összegről 2021. szeptember 15-éig tájékoztatást tesz közzé az internetes honlapján.

A civil kedvezményezett részére a NAV a 2020. évre vonatkozóan a 2021. rendelkező évben érvényesen felajánlott, legalább 1000 forint összegű szja 1%-os összeget legkésőbb 2021. szeptember 30-ig utalja át. Amennyiben a civil kedvezményezettnek köztartozása áll fenn, akkor a NAV intézkedik a kedvezményezettnek felajánlott szja 1 %-os összegnek az általa nyilvántartott köztartozásra történő átvezetéséről és a fennmaradó összeget utalja ki a civil kedvezményezettnek.

(Lezárva: 2020. szeptember 1.)

Adópraxis (2020-09-01)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!