Szakterületek:

  • személyi jövedelemadó
  • társasági adó
  • SZOCHO

Ez a tartalom 2068 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Mikor célszerű a béren kívüli készpénzjuttatást kifizetni?

2018. 08. 21.

A béren kívüli készpénzjuttatás az adóévben bármikor egy összegben vagy részletekben (pl. havonta, akár a bérrel együtt, vagy negyedévenként) kifizethető (folyósítható), és ennek megfelelően kell bevallani a kifizetést követő hónap 12-éig a 08-as bevalláson, illetve ezen időpontig kell a személyi jövedelemadót és az egészségügyi hozzájárulást megfizetni. De mikor célszerű a kifizetés?

A kifizetés időzítése szempontjából a jogviszony időtartamával történő arányosítás miatt érdemes figyelni arra a szabályra, amely szerint, ha a pénzben adott béren kívüli juttatás összege az adóévben a 100 ezer forintot, illetve annak az adóévben a juttatás alapjául szolgáló jogviszony napjaival arányos keretösszegét meghaladja, a meghaladó rész – a kifizetés hónapjában – az adott jogviszonyból (munkaviszonyból, személyes közreműködésből) származó jövedelemként válik adókötelessé, vagyis ennek megfelelően kell a magánszemély szja- és járulékkötelezettségét és a kifizető által fizetendő szociális hozzájárulást, szakképzési hozzájárulást megállapítani, megfizetni [Szja tv. 71. § (5) bekezdés].

Ez azt is jelenti, hogy a kerettúllépés összege nem számít sem béren kívüli, sem egyes meghatározott juttatásnak, így a juttatói közteher-alap számításánál figyelmen kívül hagyható, illetve a béren kívüli juttatás közterheként már megfizetett összeg az önellenőrzésre vonatkozó szabályok szerint helyesbíthető. A túllépés összegének a magánszemély által történő visszafizettetése sem zárható ki, ami ugyancsak önellenőrzési következményekkel jár. A kereten belüli összeg személyi jellegű egyéb kifizetés, míg a túllépés bérjellegű költség, ami utólagos túllépés esetén könyvelési korrekciót is igényel.

Viszont nincs akadálya, hogy a munkáltató a keret-arányosításból eredő utólagos adminisztráció elkerülése érdekében (vagy akár a rendelkezésére álló finanszírozási forrásaira tekintettel), csak a jogviszony adóévben már megvalósult időtartamához igazodóan megállapított részletekben, vagy csak év végén fizesse ki (folyósítsa) ezt a juttatást. A Szja törvény pénzforgalmi elvéből következően azonban fontos arra ügyelni, hogy a kifizetés legkésőbb december 31-éig megtörténjen, mivel a következő évre áthúzódó kifizetést már csak a következő évi keretösszeg terhére lehet béren kívüli juttatásként figyelembe venni (például a január 4-én kifizetett (folyósított) összeget február 12-éig kell a 08-as bevallásban feltüntetni).

Surányi Imréné (2018-08-21)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!