Ez a tartalom 2462 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Módosult a székhelyszolgáltatásról szóló rendelet

2017. 07. 24.

Az Igazságügyi Minisztérium enyhített a székhelyszolgáltatásra vonatkozó előírásokon, és haladékot adott a székhelyszolgáltatóknak a követelményeknek való megfelelésre.

2017. július 18-án megjelent az igazságügyi miniszter 9/2017. (VII. 18.) rendelete, amely módosította a székhelyszolgáltatásról szóló 7/2017. (VI. 1.) IM rendeletet.

Ez a rendelet kimondta, hogy székhelyszolgáltatás esetén székhelyül csak olyan ingatlan szolgálhat, amely a székhelyszolgáltató kizárólagos tulajdonában áll, vagy amelyre a székhelyszolgáltató használati jogát az ingatlan-nyilvántartásba bejegyezték.

A székhelyszolgáltatóknak az eredeti szabályozás szerint 2017. augusztus 31. napjáig kellett volna megfelelniük e kötelezettségnek.

Az Igazságügyi Minisztérium az érintett székhelyszolgáltatókkal egyeztetve módosított e szigorú előíráson, és ennek megfelelően kiegészült a rendelet, amely most kimondja, hogy amennyiben a székhelyszolgáltató az említett feltételnek nem felel meg, akkor székhelyszolgáltatást csak abban az esetben nyújthat, ha az ingatlan tulajdonosa a székhelyszolgáltatáshoz előzetes írásbeli hozzájárulását adta, és az alábbi feltételek valamelyike teljesül:

a) a felek a számviteli törvény szerinti kapcsolt vállalkozások, jelentős tulajdoni részesedésű vállalkozások vagy egyéb részesedési viszonyban lévő vállalkozások,

b) a megbízott a cég cégjegyzék adatai között mint kézbesítési megbízott van bejegyezve, vagy

c) a felek között a székhelyszolgáltatáson túlmenően tartós könyvvezetési megbízási jogviszony is fennáll.

A mostani módosítás annyiban jelent további kedvező változást, hogy a rendelet hatályba lépésekor már fennálló székhelyszolgáltatásra vonatkozó jogviszonyokat a felek nem 2017. augusztus 31. napjáig, hanem 2018. június 30. napjáig kötelesek a rendeletben foglalt feltételeknek megfelelően módosítani, illetve, ha írásbeli szerződés a székhelyszolgáltatásra még nem jött létre, akkor annak írásba foglalásának a határideje is kitolódott 2018. június 30. napjáig.

Adópraxis (2017-07-24)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!