Szívesen válaszol az alábbi témákban:

  • vállalkozások adózása
  • adóigazgatási eljárás
  • cégjog, cégügyletek

Ez a tartalom 236 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Monitor előtti munkavégzéshez használt szemüveg elszámolása

2023. 11. 26.

Gyakori, hogy a munkáltató a képernyő előtti munkavégzés miatti éles látást biztosító szemüveg költségét egy bizonyos összegben megtéríti a munkavállaló részére. Mi a könyvelés és adózás abban az esetben, ha a dolgozó a számlát a cég nevére kéri, a teljes összegre, tehát többről szól a számla, mint a térített összeg? És ha a dolgozó a saját nevére kéri a számlát?

Az Szja törvény 1. számú melléklet 8.8 pontjából kiindulva, adómentes a jogszabály által előírt használatra tekintettel juttatott védőeszköz, továbbá baleset- és egészségvédelmi eszköz. A védőeszközöket illetően még a 71/2011. (XII. 31.) BM rendelet is irányadó. Hivatkozással az Szja törvény. 4. § (2) bekezdésében foglaltakra a védőeszközök tekintetében nincs adófizetési kötelezettség. A védőeszközök közé tartozik pl. a védősisak, biztonsági cipő, arcvédő maszkok, hallásvédő, kesztyű, biztonsági öv, és a kérdés szerint védőszemüveg illetve kontaktlencse is. Az, hogy a kérdés szerinti szemüveg valóban védőszemüvegként funkcionál, ez az előzetes szakorvosi vizsgálat dönti el, ezt követően pedig a juttatás biztosítása már a munkáltató feladata.

A képernyő előtti munkavégzés minimális egészségügyi és biztonsági követelményeiről szóló 50/1999. (XI. 3.) EüM rendelet 6.§ szerint, amennyiben a szemészeti szakvizsgálat eredményeként indokolt, illetve a munkavállaló által használt szemüveg vagy kontaktlencse a képernyő előtti munkavégzéshez nem megfelelő, a munkáltató a munkavállalót ellátja a minimálisan szükséges, a képernyő előtti munkavégzéshez éleslátást biztosító szemüveggel. Ez annyit jelent, hogy mind a kontaktlencsét, mind pedig a védőszemüveget (beleértve a szemüvegkeretet is) biztosítja a munkavégzéshez a munkáltató a szakorvosi vizsgálat eredményeként az 50/1999. EüM rendelethez 7. §-hoz igazodóan. Az adómentességet nem befolyásolja a védőszemüveg vagy kontaktlencse ára amely értelemszerűen eltérő a dioptriák közötti árkülönbség miatt.

Az áfa levonása tekintetében kiindulási pont az, hogy a védőszemüveg egy munkavédelmi eszköz, amely valamely céges tevékenységhez kapcsolódik.

Ha a védőszemüveg esetében az áfa levonhatósága igazodik a bevételszerző adóköteles tevékenységhez, vagyis ha a használat áfaköteles tevékenységhez kapcsolódik, akkor az eset összes körülményeire tekintettel a szemüveget terhelő áfa levonásba helyezhető. A szemüveget érintő számlát mindenképpen célszerű lenne a cég nevére kérni, annak elszámolásához.

Leipán Tibor (2023-11-26)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!