Ez a tartalom 2593 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Multilaterális adóegyezményt írtak alá Párizsban

2017. 06. 13.

Magyarország 65 országgal együtt Párizsban aláírta az OECD Multilaterális Adóegyezményét. Az Adóegyezmény az adóalap-erózió és nyereségátcsoportosítás megelőzése érdekében hozott, adóegyezményekhez kapcsolódó intézkedések végrehajtását hivatott világszerte megvalósítani.

A Multilaterális Adóegyezménnyel létrejött egy olyan új többoldalú jogi eszköz, ami lehetővé teszi több száz adóegyezmény egyidejű módosítását az OECD Modellegyezmény változásai alapján, anélkül, hogy hosszas bilaterális egyeztetéseket kellene lefolytatni. Így lehetőség nyílik az OECD Adóalap-erózió és Nyereségátcsoportosítás (Base Erosion and Profit Shifting, röviden BEPS) elleni 15 pontból álló Akcióterve eredményeinek mielőbbi végrehajtására. Az Akcióterv célja, hogy támogassa a kormányokat a társadalmi szükségleteknek megfelelő adóbevételek biztosításában, megőrizve az üzleti szektor számára nyújtandó beruházáshoz és növekedéshez szükséges kiszámítható környezetet.


A most aláírt adóegyezmény legfontosabb hozadékainak egyike, hogy az adóelkerülés elleni szabályok széles körben, rövid idő alatt beépülhetnek a kétoldalú adóegyezményekbe, ezzel gátat szabva az adóoptimalizálási stratégiáknak. Az OECD becslése szerint a multinacionális vállalatok az ilyen stratégiákkal évente, globálisan 100-240 milliárd dollárral fizettek kevesebb adót.


(Nemzetgazdasági Minisztérium)

 

 

Adópraxis (2017-06-13)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!