Szívesen válaszol az alábbi témákban:

  • általános forgalmi adó
  • nemzetközi áfa
  • adóigazgatási eljárás

Ez a tartalom 85 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Negatív összegű számla előleg-maradvány esetén

2024. 07. 29.

2024. május 16-án került rendezésre egy 2019-ben befizetett előleg maradványa. Kiállíthatok-e 2024. május 16-ai teljesítési dátummal negatív összegű számlát, amelyen feltüntetem, hogy fel nem használt előleg rendezése. Továbbá: tekintettel arra, hogy 2024. május 16-án, derült ki hogy nem fogja felhasználni a maradék előleget, ezért ez a dátum tekinthető-e teljesítési időpontnak?

Álláspontunk szerint a teljesítés dokumentálása negatív végösszegű számlával nem végezhető el.

Negatív végösszeggel valamely számlát korrigáló módosító számla, érvénytelenítő számla rendelkezhet.

Amennyiben a 2019-ben befizetett előleg egy része teljesítés hiányában nem kerül beszámításra, emiatt azt vissza kell téríteni az előleg juttatójának, akkor az Áfa tv. 77. § (1) bekezdésében foglalt tényállás valósul meg.

A jogszabályi rendelkezés a következőképpen rendelkezik.
„77. § (1) Termék értékesítése, szolgáltatás nyújtása, termék Közösségen belüli beszerzése esetén az adó alapja utólag csökken a szerződés módosulása, valamint megszűnése – ideértve a szerződés érvénytelenségének és létre nem jöttének eseteit is – miatt egészben vagy részben visszatérített, visszatérítendő előleg vagy ellenérték összegével.”

Az Áfa tv. 78. § (1) bekezdés b) pontja alapján a 2019-ben realizált előlegről kiállított számla módosítására van lehetőség, amely a fel nem használt előlegben foglalt adóalapot és áfát foglalja magában negatív előjellel.
A módosító számlában teljesítési időpontként azt a napot kell feltüntetni, amelyen a vállalkozás 2019-ben az előleget realizálta.
A teljesítés időpontjának nem tekinthető 2024. május 16-a, mivel a vállalkozás a visszatérítendő előleget összegét nem ekkor realizálta.
A módosító számlában foglalt negatív áfaösszeg a fizetendő áfát csökkentő tételként az Áfa tv. 153/B. § (1) bekezdés a) pontja alapján legkorábban abban a bevallási időszakban vehető figyelembe, amely magában azt a napot, amikor a módosító számla címzett rendelkezésére állt.

Bonácz Zsolt (2024-07-29)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!