Szívesen válaszol az alábbi témákban:

  • vállalkozások adózása
  • adóigazgatási eljárás
  • cégjog, cégügyletek

Ez a tartalom 724 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Foglalkoztatás célszerű formái

2022. 04. 27.

A kérdéses esetben a foglalkoztatást nem munkaviszony révén, hanem megbízási szerződés keretei között oldották meg. Az alacsony fizetésre tekintettel merült fel a feladatellátás keretéül „Önálló tevékenység munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban”. Valóban kedvezőbb lenne-e ez a megoldás?

A megbízási jogviszony nem jelenti azt, hogy az nem válhatna (kötelező jelleggel) munkaviszonnyá a következőek szerint.

A megbízási szerződéssel munkát végzőnél a lényegi elem, hogy a havi szintű kifizetés eléri vagy nem éri el a mindenkori minimálbér 30%-át. A pontosság kedvéért a minimálbér 200 000 forint, ennek 30%-a 60 000 forint. Ha a kifizetés 60 ezer forint alatt lenne, akkor valóban nem létezik munkaviszony. A díj a megbízás teljesítését követően egy összegben kerül kifizetésre. Kifizető a kifizetés hónapjára magánszemélytől levonja 15% szja-t. Kifizetőt terhelő járulékok pedig: 13% szochó + 1,5% szakképzési hozzájárulás. Bevallás 08-as kell, mert különben nem stimmelne az adófolyószámla. Ez nem jelent munkaviszonyt, tehát ha nem éri el havi szinten a kifizetés a minimálbér 30 %-át, akkor nincs bejelentési kötelezettség.
Ha megbízás szerinti kifizetés havi szinten eléri vagy meghaladja a minimálbér 30%-át (mert pl. ez 70 000 forint lenne), akkor a megbízónak bejelentési és bérszámfejtési kötelezettsége keletkezik, azaz ez gyakorlatilag egy munkaviszonyt jelent, de főállású biztosítási jogviszonnyal.

A leírtakhoz igazodóan nem javasolható az önálló tevékenységnek azon formája, amit egy adószám kiváltásával tehet meg az adózó. 

A fenti részletszabályok ugyanis az adószámos magánszemélyt is érintik, így nincs értelme a kérdés szerinti esetre vonatkoztatva egy új vállalkozás beindításának ebben a formában, mivel semmilyen plusz nyereségre nem számíthat.

Mindent egybevetve a legjobb megoldás a munkaviszony, mert ebben az esetben már irányadó a minimálbér és a magánszemély biztosítási jogviszonnyal is rendelkezik. Ehhez viszont munkaszerződést kellene kötni, amely a felek döntésén alapul.

Leipán Tibor (2022-04-27)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!