Szakterületek:

  • személyi jövedelemadó
  • adóeljárás

Ez a tartalom 232 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Sportolás és egészségmegőrzés adózása

2024. 03. 04.

Az egészségmegőrzéshez hozzátartozik a rendszeres testmozgás. Ennek segítésére a munkáltató különféle testmozgási, sportolási tevékenységet lehetővé tevő juttatásokat adhat. A sportolási lehetőség biztosítása mellett egyéb, egészségmegőrzést szolgáló juttatások is szolgálhatják ezt a célkitűzést.

Az Szja tv. 1. számú mellékletének 8.7. pontja alapján adómentes az a szolgáltatás, amelyet a kifizető az általa fenntartott vagy használt sportlétesítményben szervezett sportrendezvényen nyújt (kivéve az utazást, az elszállásolást), továbbá az a sportszolgáltatás, amelyet a kifizető az általa fenntartott sportlétesítmény használata útján juttat.

Sportlétestmény biztosítása

A sportlétesítmény elnevezés megtévesztő lehet. A jogszabályhelyek együttes értelmezése alapján megállapítható, hogy egy a munkáltató által fenntartott sportolásra alkalmas hely általában nem felel meg a sportlétesítmény fogalmának, hiszen annak rendeltetése nem sportrendezvények megtartása, hanem a munkavállalók számára mindennapos sportolási lehetőség biztosítása. Emiatt nem minden sportszolgáltatás felel meg az Szja tv. 1. számú mellékletének 8.7. pontjának és ezek alapján nem nyújtható adómentesen.

A sportlétesítmény működtetése (9311 TEÁOR) pl.:

  • ­labdarúgáshoz, gyeplabdához, kriketthez, rögbihez stb. használatos stadion
  • versenypálya autók, kutyák, lovak stb. versenyéhez
  • úszómedence és uszoda
  • atlétikai versenypálya, stadion
  • téli sportok csarnokai, stadionjai, pályái
  • jégkorongcsarnok
  • golfpálya
  • ökölvívócsarnok
  • tekepálya (bowling) stb.

A sportszolgáltatás az alábbiakra terjed ki:
­    sportolásra alkalmas hely biztosítása;
­    munkáltató tulajdonát képező sporteszköz használata (pl.: futópad, erőgépek, bordásfal, kisebb eszközök);
­    külső szolgáltató egyéb szolgáltatásainak igénybevétele (pl.: szakmai útmutatás a fitnesz gépek és berendezések, kültéri fitnesz eszközök használatához, a fitnesz terület teljes körű adminisztrációjának vezetése).

Lehetőség van arra is, hogy a munkavállaló egyes szolgáltatásokat pl.:  aerobic, jóga, gyógytorna, speciális tornák, edzéstervek írása, betanítása, egészséges életmód tanácsadás, speciális étrend összeállítás, masszázs stb. külön díjazás ellenében vehet igénybe.

Kerékpár juttatása

A sportolni kívánó munkavállalók kedvelt juttatási eleme lett a munkáltató általi kerékpárjuttatás, amelyre már 2022. január 1-jétől lehetőség van.

Az Szja törvény 1. számú mellékletének 8.44. pontjába illesztett azon rendelkezés, mely szerint adómentes a kifizető által biztosított kerékpár magáncélú használata. A kerékpár lehet kizárólag emberi erővel hajtott, de elektromos motorral ellátott is. Utóbbinak feltétele, hogy a teljesítmény ne haladja meg a 300 W teljesítményt.

A kerékpár megszerzése nem adómentes, csak annak magáncélú használatba adása. A kerékpárnak tehát a munkáltató tulajdonában kell állnia, ugyanakkor azt nem csak munkavégzésre lehet ezután adómentesen használni. Az Szja tv. az adómentességet általánosan adja meg, bárki használja a kerékpárt. A Tao tv. szerint viszont csak akkor számolható el a költség, ha a kerékpárt munkavállaló, vezető tisztségviselő, személyesen közreműködő tag vagy az ő közeli hozzátartozójuk használja.

Egyéb sportolási lehetőség biztosítása

Az egészségmegőrzéshez szükség van a rendszere testmozgásra. A munkáltatók segíthetnek abban, hogy a munkavállalók uszodát, konditermet, fitneszgépeket, önvédelmi edzéseket stb. vehessenek igénybe. A munkáltató megfinanszírozhatja a belépőjegyek vagy a bérletek árát, netán sportkártyát ad a dolgozóinak. Ezek a juttatások kétféle módon adózhatnak.

Amennyiben a juttatás konkrét személyhez kötött, akkor a jegy, bérlet, sportkártya ára munkaviszonyból származó jövedelemként adózik.
Abban az esetben, ha a munkáltató megvásárol néhány bérletet vagy sportkártyát és azt bárki használhatja, akkor a juttatás az Szja. tv. 70. §-a szerinti egyes meghatározott juttatásként adóztatandó.

Maszírozó fotel, masszázságy

Sok olyan munkahely van, ahol a munkavállalók több órán keresztül vagy egész nap görnyedve állnak (pl. fodrász, fogorvos) vagy ülnek egy íróasztalnál (pl. könyvelő, informatikus). Ezeknél a munkavállalók előbb-utóbb hátfájásra panaszkodnak. A munkáltatók egy része maszírozó fotelt vagy masszázságyat vásárolt, amelyeket a munkavállalók közül bárki használhat.
Ez a juttatás az Szja tv. 70. §-a alá tartozó egyes meghatározott juttatásnak minősül. Az eszközök áfája nem helyezhető levonásba. Az eszköz áfás árának 1,18-szorosa után 15 százalék személyi jövedelemadót és 13 százalék szociális hozzájárulási adót fizet a munkáltató.

Gerictorna, gyógymasszázs

A munkáltatók gerinctornát és a gyógymasszázst is megfinanszírozhatja. Ezek a juttatások alapvetően jogviszonynak megfelelően adóznak. Abban az esetben, ha önkéntes csoportos tornáról van szó és nem lehet meghatározni, hogy mikor, ki vesz részt ezen, akkor az Szja tv. 70. §-a alá tartozó juttatásról van szó.

2024. január 1. óta a béren kívüli és az egyes meghatározott juttatások utáni adókötelezettséget – főszabály szerint – a juttatás negyedévét követő hónap 12-éig kell teljesíteni a 2408-as nyomtatványon.

A jogviszonynak megfelelően adózó munkáltatói juttatások viszont továbbra is havi bevallásúak. Tárgyhót követő hó 12-éig kell az adatszolgáltatást teljesíteni a 2408-as nyomtatványon.

Sándorné Új Éva (2024-03-04)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!