Ez a tartalom 1845 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Számlaadatexport funkcióval bővült az online számla rendszer

2019. 07. 09.

Új funkcióval, a számlaadatexporttal bővült június közepétől az online számla rendszer: a már jelentett kimenő és bejövő számlák adatait három nyelven, Excel-formátumban (xlsx) le lehet tölteni és menteni - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Az adóhatóság az MTI-hez eljuttatott közleményében ismerteti: az immár egyéves online számlaadat-szolgáltatás bevezetésekor fontos szempont volt az is, hogy lehetőséget teremtsen a vállalkozásoknak saját feldolgozási folyamataik optimalizálására. A NAV számos javaslatot kapott a vállalkozásoktól,  fejlesztőktől, amelyek között ismétlődően előkerült a számlaadatok exportja.
   

A most bevezetett szolgáltatás elsősorban azokat a jogkövető adózókat támogatja, akik szeretnének meggyőződni üzleti partnereik jogkövetéséről, fizetés előtt ellenőriznék, hogy bejelentették-e a számlát a NAV-hoz. A szolgáltatással a vállalkozás még akkor is ellenőrizheti saját számla adatszolgáltatásait, ha az által használt számlázó program ezt nem támogatná - tájékoztatott az adóhatóság.
   

Az elkészült Excel-fájlok a számla összes, NAV-hoz beérkezett adatát olyan formában és struktúrában tartalmazzák, hogy nyomtathatók legyenek - jelezték a közleményben.
   

A NAV a jövőben további szolgáltatások bevezetését tervezi, amelyekkel szintén a jogkövető adózók adminisztrációját csökkentené - közölték.
   

A számlaadatexport a "kiválasztott számla adatai" képernyőről és a kimenő számla listában található "műveletek" gombbal kezdeményezhető. Az elkészült xlsx formátumú fájl azonnal letölthető az oldalról.

A szolgáltatás technikai részleteiről a https://onlineszamla.nav.gov.hu oldalon bővebb információ található.

(MTI)

 

Adópraxis (2019-07-09)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!