Szívesen válaszol az alábbi témákban:

  • általános forgalmi adó
  • nemzetközi áfa
  • adóigazgatási eljárás

Ez a tartalom 744 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Számlakiállítás és fizetés eltérő időpontban

2022. 04. 11.

A kérdésben szereplő cég étel és italautomaták üzemeltetésével foglalkozik. Az automaták feltöltéséhez szükséges szendvicseket a beszállítótól szállítóleveleken veszik át, majd heti rendszerességgel készpénzben fizetik. A probléma, hogy ez utóbbi mindig hétfői napon történik, míg a szállító előző nap kiállítja a készpénzes számlát, vagyis a számla dátuma mindig vasárnapra esik. Elfogadható-e ez így?

Amennyiben nyomdai úton előállított készpénzfizetési számlát állított ki a szállító, akkor az nem tekinthető hiteles számlának, mivel a keltezés időpontjában (a kérdésben foglaltak alapján vasárnapi napon) pénzmozgás nem történt.

A szóban forgó készpénzfizetési számla hétfői napon megvalósult kifizetést nem támaszt alá.

Abban az esetben, ha nyomdai úton előállított számlatömbből, vagy számlázó programból normál adattartalmú számlát állított ki a szállító vasárnap, amelyen a fizetés módjaként készpénzes fizetés jelölt meg, valamint a fizetési határidő a hétfői nap, akkor álláspontom alapján a számla alapján hétfői napon megvalósult kifizetés ugyancsak nem bizonyítható. Ugyanis a számla adattartalma ennek igazolására nem alkalmas, mivel nem biztos, hogy a számlán feltüntetett fizetési határidőben a fizetésre valóban sor fog kerülni.
Azt javasolhatjuk, hogy a jövőben a szállító állítson ki normál adattartalmú számlát, a cég pedig a készpénzes kifizetésről külön pénztárbizonylatot állítson ki, amelyen a szállító számlájára kell hivatkozni.

Bonácz Zsolt (2022-04-11)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!