Szívesen válaszol az alábbi témákban:

  • általános forgalmi adó
  • nemzetközi áfa
  • adóigazgatási eljárás

Ezt a cikket frissítettük a legújabb információkkal!

Bérbeadás célú személygépkocsi beszerzés áfa vonzata

2022. 10. 17.

A kérdésben szereplő cég személygépkocsikat szerez be, bérbeadás céljából. Az áfát levonná a vásárlás után. 90%-os mértékben kell megvalósulnia az autó bérbeadásának, ennek mértéket azonban nem biztos, hogy tartani tudják minden autó esetében. Mindez több kérdést is felvet.

Az első kérdés, hogy áfa tekintetében szükséges utólag a levont adó mértékét módosítani, ha nem valósul meg, vagy csak részben valósul meg a bérbeadás legalább 90%-os mértékben? 
Illetve:
Ha 6 hónap után mint használt gépjárművet értékesítenek az EU-ba vagy 3. országba, ez befolyással van arra, hogy korábban levonták az áfát?

A bérbeadási tevékenységhez való használat arányát 12 havonta célszerű vizsgálni, első vizsgálati időszak az üzembe helyezéstől számított 12 hónap.
Amennyiben az első 12 hónapban nem valósul meg a legalább 90%-os mértékű hasznosítás, akkor az áfa levonására nincs lehetőség, s az esetleg 100%-ban levont áfa levonását vissza kell korrigálni abban a bevallási időszakban, amelyben az áfát levonták. Ezt követően, ha valamely időszakban legalább a 90%-os  bérbeadási tevékenységhez való használati arány teljesül, akkor az Áfa tv. 135. §-ában meghatározott időtartamon belül, a 12 hónapos időszak utolsó bevallási időszakában lehet az előzetesen felszámított áfa 20%-át levonható áfaként elszámolni.
Amennyiben az első időszakban legalább a 90%-os  bérbeadási tevékenységhez való használati arány teljesül, de valamely 12 hónapos időszakban nem ez a helyzet, akkor az Áfa tv. 135. §-ában meghatározott időtartamon belül, a 12 hónapos időszak utolsó bevallási időszakában kell a levont áfa 20%-át fizetendő áfaként elszámolni.

Az Áfa tv. 126. §-a alapján a bérbeadási célra való használat arányát hitelt érdemlő nyilvántartással kell alátámasztani, ennek hiányában áfa levonására egyáltalán nincs lehetőség.

Amennyiben az adóköteles bérbeadásra tekintettel áfa akárcsak részben is levonható, akkor az értékesítésnél az Áfa tv. 87. § b) pontja nem irányadó a személygépkocsi értékesítése belföldön adóköteles lesz. 
Ha a más EU-s tagállamba irányuló értékesítés során az Áfa tv. 89. §-ában meghatározott feltételek fennállnak, akkor az adómentességet élvez. 
Amennyiben az értékesítés harmadik országba történik, akkor az adómentességhez az Áfa tv. 98. §-ában foglalt feltételeket kell teljesíteni.

Kapcsolódó
nyari-afa-valtozasok

Nyártól hatályos áfa változások

A nyártól hatályos adócsomag több új elemet tartalmaz az áfa körében is. Új szabály lép életbe a csoportos adóalanyiság vonatkozásában, emellett bővülnek az adóalap utólagos csökkentésének esetei.

 

Bonácz Zsolt (2022-10-17)

Az elektronikus áfarendszer (eÁFA) bemutatkozása új távlatokat nyit az adózás világában. Ruszin Zsolt, az MKOE alelnöke, aki részt vett az eÁFA rendszer tesztelésén, megosztotta tapasztalatait. Bár néhány hiányosság még fennáll, az új rendszer könnyen integrálható és segítheti a vállalkozásokat az adóbevallások hatékonyabb elkészítésében. Ha szeretné egyszerűsíteni az adózási folyamatot, az eÁFA rendszer a megoldás! Kattintson az Adó és Tb Különszámra, hogy mélyebb betekintést nyerjen a rendszer előnyeibe és válassza a legideálisabb bevallási módot!

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!