Szívesen válaszol az alábbi témákban:

  • társasági adó
  • polgári jog, cégjog
  • nemzetközi ügyletek

Ez a tartalom 1093 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

SZÉP kártya használata járvány idején

2021. 04. 22.

Érdekes helyzetet teremtett a jogalkotó azzal, hogy – bár a veszélyhelyzeti korlátozások hónapok óta élnek – nem korlátozta a díjfelszámítást a SZÉP-kártyákon felhalmozódott és a korlátozások miatt nehezen felhasználható lejárt egyenlegekre.

Még 2021. március 27-én került kihirdetésre az a rendelet, amely ismételten megtiltja a lejárt SZÉP-kártyás egyenlegekre a díjfelszámítást 2021. március 28-tól, egészen a veszélyhelyzet végét követő 60. napig, azaz 2021. július 22-ig. A Kormányrendelet szerint a pénzforgalmi szolgáltatóknak a veszélyhelyzet megszűnését követő 15 napon belül tájékoztatniuk kell a kártyabirtokosokat arról, hogy a veszélyhelyzet megszűnését követő 61. naptól kezdve milyen mértékű díjat számítanak fel a fel nem használt pénzeszközre. 
Jogszabályi rendelkezés hiányában mindhárom szolgáltató, az OTP, az MKB és a K&H is jogosult volt felszámítani a maximális 3 százalékos díjat a lejárt egyenlegekre 2021. március 27-ig.  2021. március 28-tól viszont a rendelet előírása szerint a 3 százalékos díj nem számítható fel. 

Átjárás a SZÉP-kártya alszámlák között 

Ugyancsak SZÉP Kártyához kapcsolódó hír, hogy az április 15-én kihirdetett Kormányrendelet (178/2021. (IV. 15.) Korm. rendelet) értelmében bármilyen alszámláról lehet majd költeni SZÉP-kártya által engedélyezett célra. A szálláshelyekre felhalmozódott juttatások így éttermi szolgáltatásokra is elkölthetők lesznek az év végéig. 

dr. Veress Júlia (2021-04-22)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!