Szívesen válaszol az alábbi témákban:

  • társasági adó
  • polgári jog, cégjog
  • nemzetközi ügyletek

Ez a tartalom 921 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Jövőre csökken a szociális hozzájárulási adó

2021. 06. 02.

A Varga Mihály pénzügyminiszter által májusban benyújtott törvényjavaslat „az egyes adótörvények módosításáról” több lényeges változtatást is tartalmaz a következő évre. A 2022-es évet érintő változások közül is kiemelkedik a szochó mértékének fél százalékos csökkentése.

Az adócsökkentés sokszor hangsúlyozott célja vezérli a törvényjavaslat azon elemét, amely szerint a szociális hozzájárulási adó mértéke 2022. július 1-től a jelenlegi 15,5%-ról 15%-ra csökken.

A Javaslat (T16208 törvényjavaslat) emellett bővíti a kifizetők adómentességét megállapító esetköröket.  Így nem keletkezik a munkáltatónak szociális hozzájárulási adó fizetési kötelezettsége, ha a tanuló gyakorlati képzésére az általa megkötött tanulószerződés alapján kerül sor.

A Javaslat azt is biztosítja, hogy a nyugdíjas személyek kereső tevékenysége minden esetben mentesüljön a szociális hozzájárulási adó alól. (Hatály: kihirdetést követő nap)

 A Javaslat által a szakirányú oktatással és a duális képzéssel összefüggésben szociális hozzájárulási adókedvezmény válik érvényesíthetővé. (Hatály: 2022. január 01.)

A szakképzési hozzájárulás – a kedvezmények fenntartása mellett – beépül az adóba. 

Kapcsolódó
uzleti-ajandek-szocho-mentessege

Reprezentáció és üzleti ajándék szocho mentessége

A koronavírus-világjárványt követő gazdaság újraindítását elősegítő adózási intézkedésekről szóló új kormányrendelet számos könnyítést tesz lehetővé a nehéz helyzetbe került vállalkozások számára. A jogszabály által érintett új lehetőségek (fizetési halasztás, részletfizetés) egy részére talán számítani lehetett, meglepetésként hatott viszont a reprezentáció és az üzleti ajándék szociális hozzájárulási adó mentességének bevezetése.

dr. Veress Júlia (2021-06-02)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!