Szívesen válaszol az alábbi témákban:

  • vállalkozások adózása
  • adóigazgatási eljárás
  • cégjog, cégügyletek

Ez a tartalom 348 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Tanulmányi támogatás cégen kívülieknek

2023. 05. 15.

A kérdéssel érintett cég egy új képzési formát szeretne bevezetni, akkreditálni Magyarországon. Ennek alapfeltétele a megfelelő képzettséggel rendelkező szakemberek rendelkezésre állása. Hogyan tudja a cég vállalni a képzés díját olyan résztvevők vonatkozásában, akik nem a cég munkavállalói?

A szükséges képzés jelenleg csak külföldön érhető el, ennek díja 2250 USD/fő. Milyen formában tudja a cég (egy kft.) magára vállalni, közvetlenül finanszírozni ezen képzésnek a díját, abban az esetben, ha a képzésen résztvevők jelenleg nem a kft. munkavállalói? A későbbiekben ezen, a szükséges képzést igazoló végzettséget megszerző szakemberek a cég előbb említett, tervezett képzésében lesznek oktatók. A kérdés itt majd úgy merül fel, hogy megbízással, munkaviszonnyal, vállalkozási szerződéssel lesz érdemes alkalmazni őket?

 
 

Kiindulási pont a Tao törvény (Társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény) 3. melléklet B) rész 14. pontja. Ennek értelmében a vállalkozási tevékenység érdekében felmerült költségnek minősül a kifizető által viselt olyan oktatás és képzés költsége amelyet az annak szervezője jogszabályban meghatározott alapfeladata vagy felnőttképzési tevékenysége keretében szervez és az ahhoz kapcsolódóan a képzés szervezője által kiállított és a kifizető rendelkezésére bocsátott nyilatkozat tanúsítja, hogy a jogszabályban előírt adatszolgáltatási kötelezettségét teljesítette.
Az ilyen képzések költségei automatikusan elismert költségnek minősülnek az adóalapnál, vagyis azokkal nem kell növelni az adózás előtti eredményt. Más jellegű képzések esetén az adózónak kell alátámasztania, hogy azok költségei közvetlen kapcsolatban állnak a vállalkozás bevételszerző tevékenységével.

Mivel egy saját képzésről van szó, ezért nem létezhet számlázás, viszont a képzésről Számviteli bizonylatot kell kiállítani a Tao törvény 3. melléklet B) rész 14. pontja alapján, melynek lényege, hogy legyen a képzés költségeiről résztvevőként egy számviteli bizonylat, melyet a vállalkozás nem igénybe vett szolgáltatás szerint tud elszámolni, hanem személyi jellegű egyéb kifizetésként.

Esetünkben célszerű lenne a résztvevőkkel előzetesen leszerződni úgy, hogy abból kiderüljön, hogy sikeres képzés esetén a résztvevők a cég munkavállalói lesznek. Ennek elmaradása esetén a résztvevőnek a cég számlája alapján ki kell fizetnie a képzés költségeit. Ennek az a lényege, hogy elismert költségnek minősül a vállalkozásnál munkaviszonyban levő munkavállaló személyi jellegű egyéb kifizetés szerinti elszámolt összege és annak közterhe. Másik megoldásként magát a képzést is el lehetne kezdeni már munkavállalóként, így automatikusan teljesülhetnek a Tao törvény hivatkozott jogszabályhelyei is.

Leipán Tibor (2023-05-15)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!