Szívesen válaszol az alábbi témákban:

  • adózási eljárásjog
  • cégjog, cégügyletek

Nonprofit táraság adózása tárgynyeremény után

2022. 06. 20.

Ha egy közhasznú nonprofit társaság uniós forrásból beszerzett tárgynyereményeket oszt egy verseny során, az ajándékutalvány, tárgynyeremény önkénteseknek történő juttatása után a társaságnak keletkezik-e adó és járulékfizetési kötelezettsége?

A kérdésben szereplő közhasznú nonprofit gazdasági társaság magánszemélyek (önkénteskedő fiatalok – ahol nem a Társaság a fogadó szervezet) részére tervez díjazással járó versenyt szervezni az alábbiak szerint: Az adott hónapban a legtöbb önkéntes programban résztvevő magánszemély ajándékutalványt vagy tárgynyereményt kap. Bármely önkéntes számára azonos feltételekkel kerül meghirdetésre a verseny. A közhasznú szervezet a nyereményeket (ajándékutalvány, tárgynyeremény) uniós pályázati forrásból szerzi be. 
Kérdés, hogy az ajándékutalvány, tárgynyeremény magánszemélyeknek (önkénteseknek) történő juttatása után a társaságnak keletkezik-e adó és járulékfizetési kötelezettsége? Van-e felső korlát az ajándékutalvány, tárgynyeremény összegére vonatkozóan (pl. minimálbér meghatározott százaléka)?

Mivel a kérdés szerint egy Közhasznú nonprofit gazdasági társaság szervez versenyt, ezért első lépésként annak a vizsgálata szükséges, hogy a nevezett verseny összhangban van-e a társaság alapcél szerinti (közhasznú) tevékenységével. Ha igen, akkor alaposan valószínűsíthető, hogy a verseny adójogi értelemben nem esik adókötelezettség alá.

Egyéb esetben - a kérdésből következtetve a nevezett versenyen bárki részt vehet önkéntesként - az adókötelezettség a következőképpen alakul. Az Szja törvény 76. § (5) bekezdése rögzíti, hogy ha a vetélkedő, verseny nyilvánosan, bárki számára azonos feltételekkel meghirdetett, akkor a nem pénzben kapott díj után az adókötelezettség – az Szja törvény 76.§ (3) bekezdése szerint – a nyeremény juttatóját, vagyis a kifizetőt terheli. A magánszemély által megszerzett nyeremény utáni adókötelezettség a kifizetőt terheli. Az adó alapja a nyeremény szokásos piaci értékének 1,18-szorosa, amelynek 15 százaléka az adó összege. A kifizetőnek bevallási (08-as) és befizetési kötelezettsége léteik, mert különben nem stimmelne az adófolyószámla. A magánszemélyeknek nincs adófizetési kötelezettsége.

Leipán Tibor (2022-06-20)