Szívesen válaszol az alábbi témákban:

  • vállalkozások adózása
  • adóigazgatási eljárás
  • cégjog, cégügyletek

Ez a tartalom 323 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Súlyos fogyatékos személyi adókedvezménye

2023. 01. 10.

Felnőtt korban diagnosztizált veleszületett szívprobléma – a kedvezményre jogosító betegségek listájában szereplő betegség esetén – lehet-e utólag, elévülési időn belül a személyi adókedvezményt érvényesíteni vagy csak a diagnózis felállítását követően van erre lehetőség?

A 335/2009. (XII. 29.) Korm. rendelet az összevont adóalap adóját csökkentő kedvezmény igénybevétele szempontjából súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségekről rendelkezik. A kormányrendeletben részletesen meg vannak adva a különböző betegségeket illető BNO kódok.

A kedvezmény alkalmazhatóságának több feltétele is van. Ide tartozik az összevont adóalapba tartozó jövedelem megléte, a súlyosan fogyatékos állapot, vagy tartós betegség fennállása, továbbá a betegség megfelelő dokumentumokkal való alátámasztottsága.

Súlyosan fogyatékos személynek az tekinthető, aki az összevont adóalap adóját csökkentő kedvezmény igénybevétele szempontjából a súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségekről szóló kormányrendeletben említett betegségben szenved, továbbá az, aki rokkantsági járadékban vagy fogyatékossági támogatásban részesül az Szja törvény 40. § (2) bekezdéséhez igazodóan. A kedvezményre jogosító állapotot egyébként az erre vonatkozó jogszabályok szerint kell megállapítani, amely a kezelőorvos feladata.

Ennek alapján, a kezelőorvos által kiadott dokumentum feljogosítja a súlyosan fogyatékos adózót, az adókedvezmény érvényesítésére. Súlyos egészségkárosodással összefüggő jogosultságról szóló jogszabályban említett betegségben szenvedőnek kell tekinteni azt a személyt, aki a mellékletben meghatározott betegségek valamelyikében szenved, vagy a mellékletben meghatározott valamely fogyatékossággal él, és ez a külön jogszabályban foglaltak szerint megállapításra került. A jogszabály nem írja elő a BNO kód további bontását. Az igazolás kiadása az orvos feladata, melynek során az orvossal kell egyeztetni az igazolás érvényességéről. Ennek lehetséges érvényessége legalább egy év, de a betegség függvényében ez több év is lehet.

Mindent egybevetve: a kezelőorvos által kiadott igazolás alapján lehet érvényesíteni az adókedvezményt, visszamenőleges hatállyal is, feltéve ha erre az orvosi igazolás ebben a tekintettben megalapozott lenne.

Leipán Tibor (2023-01-10)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!