Ez a tartalom 2274 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Új lehetőség az előrehozott adófizetés

2018. 03. 29.

A helyi adókról szóló törvény 2017. június 20. óta lehetőséget biztosít az adózóknak az előrehozott adófizetésre. De mit is jelent ez az új lehetőség? Rövid cikkünk erre ad választ.

Előfordulhat, hogy az adóalany a jövőbeni helyi adófizetési kötelezettségre figyelemmel korábban kíván befizetést teljesíteni. Ez a korábban hatályos szabályok szerint túlfizetésnek minősült. A helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény új rendelkezése szerint az adóalany előrehozott adót fizethet a jövőben esedékessé váló adójára tekintettel. Az előrehozott adó kizárólag a jövőben esedékes adóba számítható be, tehát vissza nem téríthető.

Az előrehozott adóról annak megfizetésével egyidejűleg bevallást kell benyújtani, melyben az adóalany megjelölheti, hogy az adóhatóság az előrehozott adóját melyik jövőben esedékessé váló adófizetési vagy adóelőleg fizetési kötelezettségébe számítsa be. Ilyen rendelkezés hiányában az előrehozott adót – vagy, ha az adóalany rendelkezésében megjelölt adó kisebb, mint az előrehozott adó összege, akkor az előrehozott adó még be nem számított összegét – az adóhatóságnál nyilvántartott adófizetési kötelezettség összegébe, az esedékesség sorrendjében kell beszámítani, legfeljebb az adófizetési kötelezettség erejéig.

Az előrehozott adóról szóló bevallás önellenőrzéssel nem helyesbíthető.

Adópraxis (2018-03-29)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!