Szívesen válaszol az alábbi témákban:

  • nemzetközi adóügyek
  • EKÁER és termékdíj
  • könyvelés a gyakorlatban

Ez a tartalom 524 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Lehet-e dohánytermék üzletpolitikai célú ajándék?

2022. 11. 20.

Rendezvényszervezéssel foglalkozó cég arra kap megbízást, hogy egy rendezvényen „szivarsarok” szolgáltatást nyújtson. A szervező által megvásárolt és a rendezvényen elhasznált szivar dohánytermék, ami több kérdést is felvethet. Helyes-e anyagköltségként könyvelni? Keletkezhet-e a cégnek adókötelezettsége a térítésmentesen elfogyasztott szivarok után? Van-e valamilyen speciális szabály a dohánytermékekre tekintettel?

A szivarsarok szolgáltatás lényege, hogy „szivarkínálók” a szivarokról és szivarozásról részletes tájékoztatást nyújtanak az érdeklődőknek, valamint szivarral kínálják őket. A szolgáltatásért a a megbízó fizet, a szivarozó magánszemélyeknek a szolgáltatás és a szivarfogyasztás is ingyenes. Legtöbbször nagyobb céges partykról van szó, ahol a rendezvényszervező cég megbízója vagy közvetlenül a partyt adó cég, vagy egy köztes rendezvényszervező cég, de magánszemély megbízó is előfordulhat pl. egy születésnapi rendezvényen. 

A személyi jövedelemadóról szóló törvény 1. számú mellékletének 8.14. pontja szerint a nem pénzben kapott juttatások közül adómentes az üzletpolitikai (reklám) céllal magánszemélyek széles körében nyilvánosan meghirdetett kampány keretében, a juttatás feltételének – ha az nem vetélkedő, nem verseny és nem a szerencsejátékok szervezéséről szóló törvény hatálya alá tartozó sorsolás eredménye – megfelelő magánszemély számára adott árengedmény, visszatérítés vagy áru, szolgáltatás vásárlásához kapcsolódó más kedvezmény, ideértve, ha az – megjelenési formájától függetlenül – árura vagy szolgáltatásra váltható érték.
A meghatározásból levezethető, hogy az adómentes üzletpolitikai célból adott juttatásnak több feltétele van:
a) nem pénzt adnak juttatásként,
b) üzletpolitikai célból adják,
c) magánszemélyek számára egy nagyobb kört érintően nyújtják,
d) nyilvánosan meghirdetett módon,
e) értékesítéshez kötődik a juttatás,
f) nem lehet vetélkedő vagy verseny díja, illetve sorsolás eredménye az ajándék.

Amennyiben a juttatás ezen feltételek mindegyikének nem felel meg, akkor nem beszélhetünk adómentes juttatásról. Fontos tudni, hogy csak a magánszemély vásárló kaphat adómentesen üzletpolitikai célú ajándékot.

Amikor a nyeremény nem adómentes, nem üzleti ajándék és nem tartozik a szerencsejáték szervezéséről szóló törvény hatálya alá sem, de üzletpolitikai, reklám célú juttatás, akkor az egyes meghatározott juttatásra vonatkozó szabályok az irányadók. Ide tartozik például az a promóciós játék, amikor a nyeremény nem vásárláshoz kapcsolódik, hanem a cég vagy egy termék/szolgáltatás népszerűsítését szolgálja. [Szja tv. 70. § (6) bekezdés d) pontja]

Kovács-Kneitner Lea (2022-11-20)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!