Szakterületek:

  • jogalkotás
  • munkajog

Ez a tartalom 1286 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Katából kivába

2020. 12. 16.

Gyakran felmerül kérdésként, hogy a kata hatálya alól kilépő társaságnak van-e lehetősége azonnal a kisvállalati adó (kiva) hatálya alá belépni. Cikkünk erre a kérdésre ad választ.

A kisadózó vállalkozások tételes adójának a szabályai 2021. január 1-jétől jelentősen szigorodnak. Erre tekintettel sok ezer adózó, köztük egyéni cégek, ügyvédi irodák, betéti társaságok, közkereseti társaságok is fontolgatják a kata hatálya alól történő kilépést. Számukra alternatívát jelenthet a kisvállalati adó, a kiva hatálya alá történő átjelentkezés.

Gyakori kérdésként merül fel, hogy a kata hatálya alól kilépő egyéni cégeknek, ügyvédi irodáknak, betéti társaságoknak, közkereseti társaságoknak van-e lehetőségük azonnal a kisvállalati adó (kiva) hatálya alá belépni, vagy előbb a társasági adó hatálya alá kell, és a következő hónaptól van lehetőségük a kisvállalati adó hatálya alá belépni.

A kérdésre adható válasz az, hogy a Kiva tv. nem tartalmaz olyan rendelkezést, amely kizárná, hogy egy kata szerint adózó adóalany a kata szerinti adóalanyiság megszüntetését követően a kisvállalati adót válassza.

Kata konzultáció videó összefoglaló

A kisvállalati adó (kiva) szerinti adóalanyiság a választás állami adó- és vámhatósághoz történő bejelentését követő hónap első napjával jön létre. A bejelentést a közkereseti társaság, a betéti társaság és az egyéni cég a 20T201T jelű nyomtatványon, az ügyvédi iroda a 20T201 jelű nyomtatványon teljesítheti. Fontos azonban arra figyelemmel lenni, hogy a kata szerint adózó adóalanyok kisvállalati adózást csak abban az esetben választhatnak, ha a bejelentés hónapjának utolsó napjával a kata szerinti adóalanyiságukat megszüntetik. Amennyiben tehát a kata szerint adózó közkereseti társaság, betéti társaság, egyéni cég 2021. január 1-jétől a kisvállalati adó szabályai szerint kívánja az adókötelezettségét teljesíteni, akkor a 20T201T jelű nyomtatványon 2020. december 1. és december 31. között kell bejelentenie a kata szerinti adóalanyiság megszüntetését és a kiva szerinti adóalanyiság választását. Ha a kata szerinti adóalany ügyvédi iroda, és 2021. január 1-jétől a kisvállalati adó szabályai szerint kívánja az adókötelezettségét teljesíteni, akkor a 20T201 jelű nyomtatványon 2020. december 1. és december 31. között kell bejelentenie a kata szerinti adóalanyiság megszüntetését és a kiva szerinti adóalanyiság választását.

(Lezárva: 2020. december 16.)
 

Jogkövető szerkesztőség (2020-12-16)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!