A végrehajtási eljárás felfüggesztése

2024. 08. 13.

Cikkünkben bemutatjuk, hogyan befolyásolhatja vállalkozása működését és munkavállalóit a végrehajtási eljárások felfüggesztése. A tisztánlátás és a jogszerűség érdekében megtudhatja, milyen esetekben és hogyan valósulhat meg a végrehajtás felfüggesztése. Ezek ismeretében könnyebben stabilizálhatja üzleti tevékenységét.

A végrehajtási eljárás felfüggesztésére bizonyos körülmények fennállása esetén van lehetőség. A felfüggesztést kizárólag a NAV vagy a bíróság rendelheti el. Ilyen esetekben az érintett tartozásra vonatkozóan nem lehet új végrehajtási eljárást indítani, illetve a már folyamatban lévő eljárásban a következő lépést nem lehet megtenni.
Nézzük, milyen esetekben rendelheti el a NAV a végrehajtás felfüggesztését. A NAV a végrehajtási eljárást hivatalból vagy felettes szerv rendelkezésére felfüggesztheti, ha várható a fizetési kötelezettséget előíró döntés megváltoztatása vagy megsemmisítése.

A NAV az adós kérelmére kivételesen akkor függesztheti fel a végrehajtást, ha az adós igazolja a méltányolható körülményeket és korábban nem kapott eljárási bírságot. Ugyanez érvényes bírósági felfüggesztés esetén is. A Vht. 48. §-a szerint ilyen körülmény például a súlyos betegség vagy a természeti katasztrófa. Mivel az adózó kérhet fizetési kedvezményt is, a NAV ritkán és kivételes esetekben alkalmazza ezen jogkörét.

Illetékügyekben szintén születhet felfüggesztés, amennyiben az illetékfizetési kötelezettség megszűnése várható.

Büntetőeljárásban lefoglalt követelés esetén, ha az adós igazolja a követelés összegének megfizetését, a NAV három munkanapon belül felfüggeszti a végrehajtást.

A behajtást kérő kezdeményezésére a NAV - ahogy a bíróság is - felfüggesztheti vagy megszüntetheti a végrehajtást, ha a végrehajtási költségeket kiegyenlítették. Ha a behajtást kérő 6 hónapon belül nem kezdeményezi a folytatást, a NAV megszünteti az eljárást.

Bírósági döntések esetén a bíróság a fizetési kötelezettséget megállapító határozat felülvizsgálatára folyamatban lévő közigazgatási perben, illetve igényper esetén felfüggesztheti a végrehajtást.

Külső megkeresésre folytatott végrehajtás esetén, ha azt a behajtást kérő kérelmezi, fel kell függeszteni a végrehajtási eljárást.

Ha zálogjogosult bejelenti, hogy bekapcsolódik a végrehajtási eljárásba, a bíróság három napon belül felfüggeszti a zálogjoggal terhelt vagyontárgy végrehajtását.

A NAV a kézbesítési kifogást elbíráló döntés véglegessé válásáig felfüggesztheti a végrehajtást, ha a kérelemben előadott tények ezt valószínűsítik.

Az ingatlan tulajdonosának kérelmére a végrehajtási eljárás felfüggeszthető, ha a tulajdonos vállalja, hogy önként teljesíti a behajtást kérő hatóság döntésében foglaltakat. Ez legfeljebb hat hónapra rendelhető el.
Mindezek mellett a bíróság a következő esetekben rendelkezhet a végrehajtási eljárás felfüggesztéséről. Az adós ideiglenes mentesítést kérhet, ha átmeneti anyagi vagy szociális nehézségek állnak fenn. Az adós abban az esetben kaphat felfüggesztést, ha korábban nem büntették rendbírsággal.

A végrehajtás célja a határozatban foglalt kötelezettségek érvényesítése, ezért a felfüggesztés csak rendkívüli esetekben és rövid időre lehetséges.

Adópraxis (2024-08-13)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!