Ez a tartalom 1218 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Elfogadta az Országgyűlés az új társadalombiztosítási törvényt

2019. 11. 20.

Az Országgyűlés 112 igen, 20 nem szavazattal és 37 tartózkodás mellett elfogadta a társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról, valamint az ezen ellátások fedezetéről szóló új törvényt, amely 2020. július 1-jétől határozza meg a társadalombiztosítási rendszert.

A nyugdíjjárulék, a természetbeni és a pénzbeli egészségbiztosítási járulék, valamint a munkaerőpiaci járulék 2020. július 1-jétől összeolvad a társadalombiztosítási járulékba, amelynek mértéke megegyezik ennek a négy járuléknak az összegével, tehát 18,5 százalék lesz.

Egyes biztosítotti kategóriákban új kötelezettség lesz az egységes tb-járulék megfizetése úgy, hogy ezzel ellátási jogosultság is jár. Vagyis az őstermelők, illetve a megbízási jogviszonyban munkát végző személyek a tb-járulék fizetésével szereznek munkaerőpiaci jogosultságot 2020. július 1-je után.

Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyi államtitkára november végi expozéjában arról is beszélt, hogy a vállalkozóknak az új járulékot a minimálbér után kell megfizetni, míg jelenleg az egészségbiztosítási és a munkaerőpiaci járulékot legalább a minimálbér másfélszerese után fizetik az egyéni és társas vállalkozók.

Az új szabályozással járulékmentességet kap minden munkát vállaló nyugdíjas, jövedelmüket ezentúl csak a 15 százalékos személyi jövedelemadó terheli. Jelenleg csak a munkaviszonyban állók kapnak járulékmentességet.

A törvény 7.710 forintban határozta meg 2020. júliustól az egészségügyi szolgáltatási járulék havi összegét.

Újdonság, hogy ha az egészségügyi szolgáltatási járulékfizetésre kötelezett nem teljesíti fizetési kötelezettségét és az ebből keletkező hátralék összege meghaladja a három havi összeget, akkor a TAJ-szám (társadalombiztosítási azonosító jel) érvénytelen lesz, és az egészségügyi szolgáltatás térítésmentesen nem vehető igénybe, amíg a tartozást nem egyenlítik ki.
A Pénzügyminisztérium korábbi közlése szerint ez a szabály nem érinti a sürgősségi ellátást, a változás azokra vonatkozik, akik saját maguk fizetik az egészségügyi szolgáltatási járulékot.

A gyermekek után járó családi kedvezmény a jövőben a teljes, 18,5 százalékos társadalombiztosítási járulék terhére érvényesíthető lesz.

(MTI)

 

Adópraxis (2019-11-20)