Szívesen válaszol az alábbi témákban:

  • nemzetközi adóügyek
  • EKÁER és termékdíj
  • könyvelés a gyakorlatban

Ez a tartalom 534 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

25 év alatti szja-mentesség rezsitámogatással

2022. 11. 08.

A 25 év alatti munkavállalóknak járó szja-kedvezmény alapján nem kell személyi jövedelemadót fizetni az érintetteknek meghatározott mértékig az összevont adóalapba tartozó, törvényben meghatározott jövedelmeik után. Kérdés, hogy ha a körbe tartozó munkavállaló egyszeri, rendkívüli rezsitámogatást kap, abból jogosan vonnak-e szja-t?

Január 1-től új adóalap-kedvezményt vehetnek igénybe a 25 év alatti fiatalok: nem kell személyi jövedelemadót fizetniük meghatározott mértékig az összevont adóalapba tartozó, a törvényben meghatározott jövedelmeik után.

Az adóalapból levonható kedvezmény 2022-ben havonta maximum 433 700 forint, ami 65 055 fo-rint adómegtakarítást jelent. A teljes adóévre a kedvezmény összege elérheti az 5 204 400 forintot, ami alapján évi 780 660 forinttal kevesebb adót kell megfizetnie a 25 év alatti fiatalnak.
A 25 év alattiaknak nem kell személyi jövedelemadót fizetniük a törvényben meghatározott, össze-vont adóalapba tartozó jövedelmeik után a kedvezmény havi összegéig. Ilyen jövedelmek például: munkabér, táppénz, egyéni vállalkozó vállalkozói kivétje vagy átalányban megállapított jövedelme, őstermelői jövedelem, kifizetővel kötött megbízási, felhasználási szerződésből származó jövedelem.

Kovács-Kneitner Lea (2022-11-08)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!