Szakterületek:

  • jogalkotás
  • munkajog

Ez a tartalom 2556 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

9 vagy 15 forint a munkába járás költségtérítése?

2017. 04. 20.

Váratlanul módosította a kormány a munkába járással kapcsolatos utazási költségtérítésről szóló rendeletet, így 2017. január 13-ától megint csak 9 forintos kilométerpénzt kell fizetniük a munkáltatóknak.

A munkába járással kapcsolatos utazási költségtérítésről szóló 39/2010. (II. 26.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Rendelet) szerint a munkáltató – munkába járás esetén, ha a közösségi közlekedésre nem fizet térítést – köteles a munkavállaló részére munkába járás jogcímén térítést fizetni az alábbi esetekben:


a) ha a munkavállaló lakóhelye vagy tartózkodási helye, valamint a munkavégzés helye között nincsen közösségi közlekedés;
b) ha a munkavállaló munkarendje miatt nem vagy csak hosszú várakozással tudja igénybe venni a közösségi közlekedést;
c) ha a munkavállaló mozgáskorlátozottsága, illetve súlyos fogyatékossága miatt nem képes közösségi közlekedési járművet igénybe venni, ideértve azt az esetet is, ha a munkavállaló munkába járását az Mt.

 
 

294. § (1) bekezdés b) pontjában felsorolt hozzátartozója biztosítja;


d) ha a munkavállalónak óvodai vagy bölcsődei ellátást igénybe vevő gyermeke van.

A Rendelet a kötelezően fizetendő térítés mértékét 2016. december 31. napjáig az Szja-törvényben meghatározott, a munkába járás költségtérítése címén adómentesen kifizethető összeggel egyező mértékben, azaz 9 Ft/km összegben határozta meg. 


A 2016-os nyári adócsomag a 9 Ft/km összeget 2017. január 1-jei hatállyal 15 Ft/km összegre emelte fel.


A munkavállalók örömmel vették tudomásul, hogy a jövőben magasabb összegű térítés jár nekik munkába járás költségtérítése esetén, feltéve, hogy a Rendeletben foglalt feltételeknek megfelelnek.


Az öröm azonban nem tarthatott sokáig. A jogalkotó 2017. január 12-én kihirdette a 4/2017. (I. 12.) Korm. rendeletet, mely a munkába járás költségtérítése címén kötelezően fizetendő térítés mértékét az Szja-törvényben meghatározott, a munkába járás költségtérítése címén adómentesen kifizethető összeg 60 százalékában, azaz újra 9 Ft/km összegben határozta meg.

A módosítás következtében a 9 Ft és a 15 Ft közötti különbözetet, azaz 6 Ft/km összegű költségtérítést a munkáltató mérlegelési jogkörben adhatja annak a munkavállalónak, aki a Rendeletben foglalt feltételeknek megfelel.


Érdemes megemlíteni, hogy a 2017. január 12-én kihirdetett 4/2017. (I. 12.) Korm. rendelet pozitív változást is eredményezett, tekintettel arra, hogy az új szabályozás szerint nemcsak annak a munkavállalónak jár a munkába járás költségtérítése, akinek óvodai vagy bölcsődei ellátást igénybe vevő gyermeke van, hanem annak is, akinek 10 év alatti köznevelési intézményben tanuló gyermeke van.
 

Jogkövető szerkesztőség (2017-04-20)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!