Ez a tartalom 2395 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

A családi kedvezményt 2017-től nagyobb összegben és többen érvényesíthetik

2017. 05. 16.

2017. január 1-jétől emelkedett a két gyermeket nevelő családok által igénybe vehető családi kedvezmény, és tovább bővült azok személyek köre, akik jogosultak a családi kedvezményt érvényesíteni.

2017. január 1-jétől a kedvezményezett eltartott után érvényesíthető családi kedvezmény havonta és kedvezményezett eltartottanként

- 66.670 Ft (adóba átszámítva: 10.000 Ft) egy eltartott,
- 100.000 Ft (adóba átszámítva: 15.000 Ft) két eltartott,
- 220.000 Ft (adóba átszámítva: 33.000 Ft) három vagy több eltartott esetén.


2017. január 1-jétől tovább bővült a családi kedvezményre jogosultak köre. A családi pótlékra saját jogán jogosult gyermekre tekintettel a családi kedvezményt nem csak a gyermek és a vele közös háztartásban élő hozzátartozói közül egyikük, hanem a vele közös háztartásban élő, a gyermek szülőjének hozzátartozója is érvényesítheti.


Szintén módosult az eltartottak körének meghatározása. 2017. január 1-jétől az a gyermek is eltartott, aki a családi pótlék összegének megállapítása szempontjából figyelembe vehető akkor is, ha
- a kedvezményezett eltartott után nem családi pótlékot állapítanak meg,
- családi pótlékot nem állapítanak meg, vagy
- a családi pótlék összegét a gyermekek száma nem befolyásolja.


2017. január 1-jétől már nem szükséges a szülőknek a bírói döntés arról, hogy a felváltva gondozott gyermek után 50-50 százalékban jogosultak legyenek a családi pótlékra. Ezentúl elegendő egy közös nyilatkozat benyújtása arról, hogy a gyermek gondozását, nevelését saját háztartásaikban felváltva biztosítják.


Amennyiben a nyilatkozat alapján 50-50 százalékban jogosultak a családi pótlékra, akkor a családi kedvezményt is az „50 százalékos” szabály alapján érvényesíthetik.
Az adóelőleg nyilatkozattal kapcsolatban több változás is hatályba lépett 2017. január 1-jétől.


A 2017. évi adóelőleg-nyilatkozaton kötelező feltüntetni – a magzat kivételével – a kedvezményezett eltartottak, eltartottak adóazonosító jelét. Amennyiben a magánszemély ezt az adatot nem tünteti fel a nyilatkozatában, akkor a kifizető a családi kedvezményt nem veheti figyelembe.

A jogosultnak nem szükséges új nyilatkozatot adnia a gyermek megszületését követően, ha már a magzatra tekintettel kedvezményt érvényesített.
További fontos változás, hogy a házastárs munkáltatójának nem kell írásban tudomásul vennie az adóelőleg-nyilatkozatban foglaltakat.
Már a 2016-os bevallás elkészítésekor is feltétele a kedvezmény érvényesítésének, hogy a bevallás tartalmazza az eltartottak adóazonosító jelét.

 

Adópraxis (2017-05-16)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!