Ez a tartalom 2225 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Erről a témáról 2023-03-28 írtunk FRISS INFORMÁCIÓKAT: Jelentős változások történtek 2023-ban az iparűzési adóban

A kormány benyújtotta a 35 milliárd forintnyi könnyebbséget tartalmazó adócsomagot

2017. 05. 05.

A Kormány 2017. május 3-án az Országgyűlés elé terjesztette a tavaszi adócsomagot, melyben olyan adójogi változásokat javasol, amelynek eredményeként összességében 35 milliárd forint marad a családoknál, a lakosságnál és a vállalkozásoknál.

A törvényjavaslat jelentős könnyítést hoz a hosszú és rövidtávú lakáskiadásban. Amennyiben a Parlament megszavazza, a bérbeadók jövőre rendkívüli adminisztrációcsökkentéssel, jelentős pénzmegtakarítással számolhatnak.
2018-tól - a jelenlegi egy ingatlan helyett - már három lakásig vagy üdülőig választható a legegyszerűbb és a legnagyobb megtakarítást biztosító adózási mód, az ún. tételes átalányadó.  A fizetendő adó szobánként mindössze évi 38 400 forint, ezért senkinek sem éri meg eltitkolni a szálláshely szolgáltatásból szerzett jövedelmét.

A hosszú távú ingatlan bérbeadók is jobban járnak jövőre, ugyanis már senkinek nem kell ingatlan bérbeadásból származó 1 millió forintot meghaladó jövedelme után 14%-os egészségügyi hozzájárulást fizetni. Így az ingatlan kiadásból származó jövedelem után mindössze a 15%-os szja-t kell megfizetnie minden érintettnek.

Az internet áfája további 13 százalékponttal csökken, jövőre 5 százalék lesz, amely a tárca számításai szerint mintegy 22 milliárd forintot hagy a lakosságnál és a vállalkozásoknál. A hal áfája 5 százalék lesz, amely a 3,5 milliárd forintos megtakarítás mellett, jelentősen növelheti a rendszeresen halat fogyasztók számát is.
Az adócsökkentés mellett adminisztráció-könnyítő és a vállalkozások versenyképességét tovább növelő intézkedéseket is tartalmaz a most benyújtott adócsomag.

Bővül a kisüzemi sörfőzdékre vonatkozó kedvezményezettek köre. 2017. július 1-jétől minden 200 ezer hektolitert meg nem haladó mennyiségű sört előállító vállalkozó alkalmazhatja az 50%-os jövedéki adókedvezményt. Jelenleg csak a 8 ezer hektolitert vagy annál kevesebbet előállító sörfőzdék élhetnek ezzel.

A vállalkozásoknak, nem kell külön az önkormányzatnál, elegendő lesz a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz bejelentkezni. Az adóhivatal a jövőben nemcsak bejelentkezéshez szükséges adatokat továbbítja elektronikus úton az illetékes önkormányzatnak, hanem az iparűzési adóelőleg-kiegészítésről szóló bevallást is.

Még tovább nő a munkavállalók lakhatásának támogatása. 2018-tól a munkáltató által adómentesen nyújtható mobilitási célú lakhatási támogatás mértéke a foglalkoztatás első 24 hónapjában a minimálbér 40%-a helyett, annak 60%-a, a következő 24 hónapban a minimálbér 25%-a helyett 40%-a, a következő 12 hónapban 15% helyett 20%.
2018-tól feleannyi közterhet fizet az a nappali tagozatos hallgató, aki tanulmányai mellett kisadózóként vállalkozik. Az érintett diákok ugyanis ún. főállásúnak nem minősülő kisadózónak minősülnek, ezért - a jelenlegi 50 ezer forint helyett - az alacsonyabb összegű, havi 25 ezer forint tételes adót kell csak megfizetnie.


(Nemzetgazdasági Minisztérium)

 

 

Adópraxis (2017-05-05)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!