Adóelszámolási irányelvek tárgyi eszközökre

2024. 10. 21.

A tárgyi eszközök átfogó adózási és könyvelési kezelésével jelentős pénzügyi előnyökre tehet szert egy vállalkozás, mivel segíti az áfalevonást, az értékcsökkenés elszámolást és a kedvezmények kihasználását.

A tárgyi eszközökkel kapcsolatos adóelszámolásokat számviteli törvény és az áfa törvény határozza meg. Ezen eszközök könyvelése és kezelése jelentős pénzügyi és adójogi következményekkel jár. Az alábbiakban bemutatjuk az ezzel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat. 

Áfalevonás szabályai


Az áfa levonására a vállalkozások akkor jogosultak, ha a beszerzett tárgyi eszközt adóköteles tevékenységhez használják. Áfamentes tevékenység (pl. egyes egészségügyi vagy oktatási szolgáltatások) esetén az áfalevonás nem érvényesíthető. Ha a tárgyi eszközt adóköteles és adómentes tevékenységhez egyaránt használják, akkor csak az adóköteles tevékenységekhez használt részre eső áfa vonható le. Felmerülhet a levonási jog korrekciója is, ha az eszközhasználat típusa időközben megváltozik.

A tárgyi eszközök számlázásának speciális szabályai 


A számlának tartalmaznia kell az eszköz pontos megnevezését, azonosítási adatait (pl. gyári szám, típus), a beszerzési vagy eladási árat, és az áfa összegét. A számlán jelölni kell az eszköz áfa státuszát. Például, ha a cég exportálja az eszközt, akkor azt az áfaszabályok alapján adómentes értékesítésként kell számlázni.

A tárgyi eszközök értékesítésének menete


Már az értékesítési folyamat elején meg kell határozni az értékesítendő eszköz könyv szerinti értékét. Ha az eszközt magasabb áron kerül értékesítésre, mint a könyv szerinti értéke, akkor nyereség keletkezik, amelyet a vállalkozásnak be kell számítania az adóalapba. Ugyanígy csökkentheti az adóalapot, ha az eszköz alacsonyabb áron kerül értékesítésre.

A tárgyi eszköznek minősülő ingóságok értékesítése 


A tárgyi eszközök közé tartozó ingóságok – például gépek, járművek vagy egyéb berendezések – értékesítésekor ugyanígy a könyv szerinti értéket kell alapul venni. Az értékesítés adóköteles ügyletnek minősül, így a vállalkozásnak az eladási árra vetített áfát is meg kell fizetnie a NAV felé. Az áfa mértéke az adott ingóság értékesítési kategóriájától függ, és általában az áfa mértéke szerint kerül meghatározásra.

A figyelési időszak 


A vállalkozásoknak különös figyelmet kell fordítaniuk az eszköz használatára, és adott esetben korrigálniuk kell az előzetesen levont áfát. A figyelési időszak célja, hogy a levonási jogot szabályszerűen alkalmazzák a cégek. Ez különösen fontos abban az esetben, ha az eszköz használatának célja az eredeti célhoz képest megváltozik.
A figyelési időszak hossza tárgyi eszközök esetében általában 5 év, ingatlanok esetén 20 évre is kiterjedhet. 

A tárgyi eszközök részletvételes konstrukcióban történő beszerzése


Részletvétel esetén a tárgyi eszköz tulajdonjoga az utolsó részlet kifizetésekor száll át, de az aktiválás és az értékcsökkenés elszámolása már a használatba vételkor megkezdődik. Az áfát a teljes vételár után kell megfizetni az első részlet kifizetésekor. 
A folyamatos használat miatti értékcsökkenést (amortizációt) számvitelileg minden évben el kell számolni, amíg az eszköz használatban van.
Részletfizetés esetén a pénzügyi lízinghez hasonlóan a fizetett kamatok és egyéb költségek külön számviteli elszámolás alá esnek, mivel azok nem részei az eszköz beszerzési értékének, azokat  pénzügyi ráfordításként kell elszámolni.

Adóalapkedvezmény 


Adóalapkedvezmény érvényesíthető gyorsított értékcsökkenési leíráson keresztül. Bizonyos eszközök esetén (pl. technológiai fejlesztéshez használt gépek) a használat első éveiben lehetőség nyílik a nagyobb arányú értékcsökkenési leírásra. Emellett egyes beruházások esetén a társasági adóról szóló törvény alapján további adókedvezmények is igénybe vehetők. Ilyen például fejlesztési tartalék. Ez azt jelenti, hogy a vállalkozás a nyereségének egy részét félreteheti jövőbeni beruházásokra, és erre az összegre annak felhasználásáig nem kell adót fizetnie. 

Az értékcsökkenés adóalap korrekciós tétel 


A vállalkozás által elszámolt értékcsökkenési leírás hatását jelenti az adóalapra. Az adótörvények lehetővé teszik, hogy a vállalkozás az adóalapból levonja a tárgyi eszközök értékcsökkenési leírását, ami adókedvezményként működik. Ez gyakorlatilag egyfajta adókedvezményt jelent, mert az értékcsökkenés miatt a vállalkozás adóterhe csökken. Az értékcsökkenés mértéke attól függ, hogy milyen típusú eszközről van szó, és mennyi ideig lehet használni.

 

A tárgyi eszközökkel kapcsolatos adózási szabályok és könyvelési eljárások jelentősen befolyásolják a vállalkozás pénzügyi eredményeit. Ezért érdemes figyelemmel kísérni a jogszabályok változásait és alkalmazni a számviteli törvényekben meghatározott kedvezményeket.
 

Adópraxis (2024-10-21)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!