Szakterületek:

  • SZJA
  • bevallások adminisztrációja
  • SZOCHO

Ez a tartalom 907 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Adóvisszatérítés 2022: a családi pótlék kérdőjelei

2021. 10. 25.

A Kormány széles körben ismert döntése értelmében minden gyermekes szülőnek, aki családi kedvezményre jogosult, visszajár a 2021-ben megszerzett jövedelemből levont adó, ekho, illetve katások esetében a 2021-es tételes adó negyede. A felmerülő kérdések közül ezúttal a családi pótlék, adőkedvezmény és adóvisszatérítés viszonyát vizsgáljuk meg.

Az adóvisszatérítésre jogosultak köre

Az adóvisszatérítés azokat a gyermeket nevelő szülőket illeti meg, akik legalább egy jogosultsági nappal bírnak 2021-ben. Az adóvisszatérítésre jogosult az a magánszemély,

  • aki a saját háztartásban nevelt gyermekre tekintettel jogosult családi pótlékra, 
  • akinek várandóssága 91. napja 2021-re esik, valamint a várandós nő közös háztartásban élő házastársa,
  • a családi pótlékra saját jogán jogosult, vagy a vele közös háztartásban élő hozzátartozója, ideértve a gyermek szüleinek hozzátartozóit is, közülük az, aki a családi kedvezményt érvényesíti,
  • rokkantsági járadékban részesül, vagy a vele közös háztartásban élő hozzátartozója, ideértve a gyermek szüleinek hozzátartozóit is, közülük az, aki a családi kedvezményt érvényesíti.

A jogosultak köre hasonló, de némileg szűkebb, mint a családi kedvezményre jogosultak köre, mivel ahhoz képest kiesik az intézményekben nevelt gyermek után a gyermekotthon vezetője, illetve a javító intézet igazgatója.

A családi pótlékra jogosultak

A családi kedvezményre jogosultak közül a legtöbben a családi pótlékra jogosultságuk okán kedvezményezettek. Egyszerű megközelítésben, aki családi pótlékot kap, az nyilvánvalóan jogosult az ellátásra, ezért az adóvisszatérítés is megilleti.

Nehezebb a jogosultság megítélése akkor, ha a családi pótlékra jogosultnak nem folyósítanak családi pótlékot. 

Ennek tipikus esete, amikor a házastársak egyike kapja a családi pótlékot, a másik fél pedig nem, bár mindketten jogosultak lennének rá. A gyermeket közös háztartásban nevelő házastársak családi pótlékra jogosultak akkor is, ha nem vér szerinti szülők. Az élettársak közül az a fél jogosult a családi kedvezményre, aki a saját gyermekét neveli. Például ha a gyermek az élettársak közös gyermeke, akkor mindketten jogosultak a családi pótlékra. Ha a gyermek valamelyik fél gyermeke, akkor a másik fél nem jogosult családi pótlékra. 

A családi kedvezmény „nyelvére” lefordítva az mondható, hogy a kedvezmény közös érvényesítésére jogosultak élhetnek az adóvisszatérítés lehetőségével is. 

Ha a magánszemély nem saját jogán, hanem megosztással tud családi kedvezményt érvényesíteni, nem jogosult adóvisszatérítésre. 

Ez nagyon fontos különbség a családi kedvezményhez képest, ahol, ha az egyik fél nem tudja a családi kedvezményt kihasználni, akkor élhet a megosztás lehetőségével. Az adóvisszatérítésben nincs megosztás. Például a GYES-en lévő anyának nincs adóköteles jövedelme, a vele élő élettársának pedig van, de mivel az élettárs a gyermeknek nem vér szerinti apja, ezért adóvisszatérítést egyikőjük sem kap. A gyermekét egyedül nevelő szülő saját maga, a gyermeket felváltva nevelő szülők pedig mindketten jogosultak adóvisszatérítésre. Aki lemond a családi pótlékról az továbbra is jogosult marad, élhet az adóvisszatérítéssel.

Kettőnél több jogosult egy gyermek után

Előfordulhat olyan eset is, amikor nem egy, nem kettő, hanem akár három magánszemély is jogosult az adóvisszatérítésre egy gyermek után. Ez a családi kedvezmény érvényesítésekor is előfordulhat, de míg a családi kedvezménynél jogosultsági hónapokkal számolunk, az adóvisszatérítésnél jogosultsági év van. Például az anya házassága megromlik, és márciusban a férj elköltözik, és el is válnak. Az anya szeptemberben újra férjhez megy. Ebben az esetben az anya, az elvált apa és az új férj is jogosult az adóvisszatérítésre.

Lehetőség: A nem közös gyermeket nevelő élettársak összeházasodhatnak 2021-ben, ezzel a nem vérszerinti szülő is jogosulttá válik a családi pótlékra, és élhet az adóvisszatérítéssel.

A várandós nő és a várandós nő házastársa is jogosult az adóvisszatérítésre. A várandós nő terhessége 91. napjától jogosult az adóvisszatérítésre. A 91. nap eléréséről az orvos állít ki igazolást, melyről adatot kap az adóhatóság is. A kedvezményre az élettárs nem jogosult, akár sajátja, akár nem sajátja a gyermek, ezért nem részesül adóvisszatérítésben.

Lehetőség: A várandós nő és élettársa még 2021-ben összeházasodhat.

Dr. Orbán Ildikó (2021-10-25)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!