Szívesen válaszol az alábbi témákban:

  • TB ellátások
  • járulékok
  • TB jogviszonyok

Ez a tartalom 55 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Adózás harmadik országból kapott nyugdíj mellett

2024. 07. 15.

Magyarországon élő orosz-magyar állampolgárnak Oroszországból 2016 óta nyugdíjat folyósítanak. 2020-ban egyéni vállalkozást indított Magyarországon, ahol még nem nyugdíjas. Adózhat-e kata adózással az Oroszországból folyósított nyugdíja mellett, vagy át kell térnie más adózási forma alá?

Az érintett személy 1961-es születésű, 1991 óta él Magyarországon. Mivel Magyarországon nem számít nyugdíjasnak, ha esetleg kiesik a kata adózási forma alól, akkor a tb járulékot és szociális hozzájárulási adót meg kell fizetnie?

A kisadózásról szóló törvény alapján többek között nem választhatja a kisadózást az az egyéni vállalkozó, aki a társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról, valamint ezen ellátások fedezetéről szóló 2019. évi CXXII. törvény (Tbj.) szerinti kiegészítő tevékenységet folytatónak minősül.

Tbj. alapján kiegészítő tevékenységet folytató személy az, aki a 6. § szerinti biztosítási kötelezettség alá eső jogviszonyban keresőtevékenységet folytató saját jogú nyugdíjas személy, továbbá az az özvegyi nyugdíjban részesülő személy, aki a reá irányadó nyugdíjkorhatárt betöltötte és egyéni vagy társas vállalkozónak vagy mezőgazdasági őstermelőnek minősül, akkor is, ha a saját jogú vagy a hozzátartozói nyugellátás folyósítása szünetel.
A Tbj. meghatározza a saját jogú nyugdíjast is, mely szerint saját jogú nyugdíjas az a természetes személy, aki nemzetközi egyezmény alkalmazásával az 5. § (3) bekezdés a) pontjában meghatározott saját jogú nyugellátásban, szociális biztonságról szóló egyezménnyel érintett állam által megállapított öregségi nyugellátásban.

Magyarország és az Oroszországi Föderáció között a szociális biztonsági egyezmény áll fenn, amelyet a 2020. évi XIV. törvény tartalmaz. Ez az egyezmény váltotta fel Magyar Népköztársaság és a Szovjet Szocialista Köztársaságok Szövetsége között 1962. december 20-án megkötött szociálpolitikai egyezményt, amely alapján a kérdésben szereplő személynek nyugellátás lett megállapítva. Ez a régi egyezmény nem szociális biztonsági egyezmény, hanem szociálpolitikai egyezmény, így álláspontom szerint a kérdésben szereplő személy akkor minősülne kiegészítő tevékenységet folytatónak, ha nemzetközi egyezmény alkalmazásával az 5. § (3) bekezdés a) pontjában meghatározott saját jogú nyugellátásban, azaz magyar nyugellátásban részesülne.

Mindezek alapján, véleményünk szerint a kérdésben szereplő személy folytathat kisadózói tevékenységet, mert nem minősül a régi egyezmény alapján saját jogú nyugdíjasnak.

Javasoljuk ugyanakkor – mivel egy nagyon régi egyezmény alapján került megállapításra a nyugellátás – az adóhivatal nemzetközi ügyekben eljárni jogosult szervét is megkeresni ebben a kérdésben, hogy írásban adja meg az álláspontját.

dr. Radics Zsuzsanna (2024-07-15)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!