Ez a tartalom 730 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Az átalányadózás eddigi tapasztalatai

2022. 04. 27.

A 2022-es év kedvező változást hozott az egyéni vállalkozóknak az átalányadózás egyszerűsítésével. Az átalányadó elsősorban azoknak kedvező, akinek minimális költségszámlája van és hátrányosan érintette a kisadózókra vonatkozó új szigorítás, miszerint egy partner felé kizárólag 3 millió forintot lehet extra adó fizetése nélkül számlázni. Az agráriumban tevékenykedő egyéni vállalkozók, őstermelők számára is jelentős kedvezményt hozott az új szabályozás.

A Menedzser Praxis a legnagyobb hazai tulajdonú szakmai információszolgáltatóként folyamatosan dolgozik azon, hogy díjmentesen hozzáférhető kiadványokkal, tanácsadá szolgáltatással és szakmai rendezvényekkel segítse az adózók - különösen a kisebb cégek, egyéni vállalkozók - eligazodását a nehezen áttekinthető szabályrendszerben. Díjmentesen letölthető, Átalányadó 2022 című összefoglaló kiadványunkban mintegy 6000 letöltőnk számára nyújtottunk segítséget a legkedvezőbb adózási konstrukciók kiválasztásában.  
Cégünk emellett széles szakmai portfóliót átfogó szakmai programokkal és tanácsadási szolgáltatással törekszik közvetlenül is segítséget nyújtani partnereinek saját, egyedi ügyeikben, jogi és adózási természetű problémáik megoldásában. 2022. május 16-án tartott szakmai napunk az átalányadózás eddigi tapasztalatait és az alkalmazás során felvetődő legfőbb problémákat veszi sorra.

Mire kap választ szakmai napunkon?

Milyen feltételekkel választható az átalányadó?

Az átalányadót egyéni vállalkozó és a mezőgazdasági őstermelő választhatja.
Minden tevékenységre választható, de a bevételi korlátra figyelni kell az átalányadózás választásának joga azzal, hogy ilyen esetben a bevételi értékhatárokat időarányosan kell figyelembe venni. 

Mi minősül bevételnek?

Bevételnek a megszerzett vállalkozói bevétel minősül, azaz amit megkaptunk akár készpénzben, akár átutalással. Ezt hívjuk pénzforgalmi szemléletnek.
Nem minősül vállalkozói bevételnek a vállalkozási (gazdasági) tevékenységéhez költségei fedezetére vagy fejlesztési célra jogszabály vagy nemzetközi szerződés rendelkezése alapján folyósított vissza nem térítendő támogatás

Milyen költséghányadok alkalmazhatóak?

Számítási példák szemléletes sorában ábrázoltuk az átalányadózás során igénybe vehető költséghányadokat, emellett az adókedvezmények során felmerülő költséghányadokat s számba vettük.

Milyen adók és járulékok fizetendőek az átalányadónál?

A társadalombiztosítási járulék mértéke 18,5%. Alapesetben a jövedelem után kell fizetni, havonta. Amennyiben adott hónapban nincs jövedelme a vállalkozásnak, akkor azt kell megnézni, hogy milyen jogviszonyban van a vállalkozó: főállásban vagy mellékállásban.

Mennyi az adómentes rész? Milyen adókedvezményeket lehet érvényesíteni?

Amennyiben a vállalkozó megfelel a feltételeknek, az összevont adóalapot csökkentheti a négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezményével
Ugyancsak igénybe vehető az első házasok kedvezménye. 

Hogyan adózik az átalányadós nyugdíjas?

Kivételes adózási szabályok vonatkoznak az átalányadózó nyugdíjasokra, ennek részletei ugyancsak kifejtésre kerülnek.

Kereskedelmi tevékenység esetén milyen költséghányaddal kell meghatározni a jövedelmet?

A 90%-os költséghányadot kizárólag kiskereskedelmi tevékenység esetén lehet alkalmazni alapesetben, és a webshopok is ide tartoznak. Ha valaki kereskedelemi tevékenységet végez, akkor oda jellemzően nem jó a kata egy bizonyos értékhatár elérése után. 

Őszintén reméljük, hogy az átalányadózás új szabályaihoz kapcsolódó tanácssadás és tartalomszolgáltatási csomagunk az átalányadózást bemutató kiadványunkhoz hasonlóan széles körű érdeklődéssel és elégedettséggel találkozik.

Adópraxis (2022-04-27)

Adózási Módszertani Szemle + Adópraxis előfizetés megrendelése

Rendelje meg az Adózási Módszertani Szemle és az adopraxis.hu digitális tudástár szolgáltatásunkat!